06 apr. 2023 | 11:55

Cum arată Antarctica fără gheață: formele de relief ascunse sub ghețari, „deconspirate” de oamenii de știință

ACTUALITATE
Cum arată Antarctica fără gheață: formele de relief ascunse sub ghețari, „deconspirate” de oamenii de știință

Gheața acoperă aproximativ 98 la sută din Antarctica, ascunzând, astfel, formele de relief care se află sub aceasta.

Cu toate acestea, datorită unor tehnici incredibil de precise de imagistică, putem obține o înțelegere aprofundată legată de cum ar arăta continentul Antarctica fără gheață.

Bedmap2 a fost creat în 2013, folosind cantități mari de date privind elevația suprafeței, grosimea gheții și topografia rocii de bază, toate colectate de NASA și British Antarctic Survey din sateliți, avioane și studii de suprafață.

Munți, dealuri și văi, sub calota de gheață din Antarctica

După cum arată harta, pământul de sub calota de gheață a Antarcticii este accidentat, acoperit de lanțuri muntoase și terenuri denivelate.

„Bedmap arată, cu detalii fără precedent, roca de bază de sub calotele de gheață ale Antarcticii. Înainte aveam o imagine de ansamblu regională a topografiei, dar această nouă hartă, cu rezoluția mult mai mare, arată peisajul în sine; un peisaj complex de munți, dealuri și câmpii ondulate, disecate de văi, jgheaburi și chei adânci”, a declarat Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey, într-o declarație din 2013.

Unul dintre instrumentele importante folosite pentru a colecta aceste date a fost un radar care pătrunde în gheață, cunoscut sub numele de Sonda de adâncime radar coerent multicanal, care este capabil să determine grosimea gheții și topografia subglaciară.

Înțelegerea formei acestei lumi subglaciare este importantă, deoarece influențează modul în care gheața este distribuită și influențează modul în care se va topi.

„Bucățile de gheață cresc din cauza zăpezii și, ca mierea turnată pe o farfurie, se răspândesc în exterior și se subțiază datorită propriei greutăți”, a explicat într-o altă declarație Sophie Nowicki, om de știință Centrul de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt.

Datele Bedmap2 arată că Antarctica adăpostește 27 de milioane de kilometri cubi de apă înghețată care, dacă s-ar topi, ar duce la o creștere a nivelului mării de aproximativ 58 de metri.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele