Religie vs știință: cum își explică oamenii, în 2023, evenimentele naturale și câți folosesc încă filtrul „divin”
Religia este o caracteristică a omenirii, încă din cele mai vechi timpuri, într-o formă sau alta.
Se cunoaște faptul că religia i-a ajutat pe oameni, în timp, să obțină o explicație pentru ceea ce nu înțelegeau.
Cu alte cuvinte, acolo unde știința nu s-a descurcat, s-a încercat explicarea unor fenomene prin crearea unor zeități atotputernice, capabile de supranatural.
De exemplu, societățile antice chineze și coreene au căutat intervenția divină pentru a justifica schimbarea conducătorilor lor, în timp ce egiptenii, aztecii sau celții au folosit voința zeilor pentru a explica ciclurile cerești.
În lumea contemporană, mulți creștini au explica pandemia de COVID ca fiind o formă de pedeapsă divină.
Cu toate acestea, în ciuda acestor exemple specifice, știm puține lucruri despre tipurile de fenomene pe care oamenii încearcă să le explice folosind religia.
Oamenii de știință au încercat să explice fenomenul
O echipă de oameni de știință și-a pus această întrebare în ultimii cinci ani, analizând societăți și tipuri de religii.
Acestea au variat de la grupuri de vânători-culegători nomazi din Africa (cum ar fi oamenii ǃKung), la societăți bazate pe pescuit și horticultură din Insulele Pacificului, dar și la societăți mari și „complexe” ce beneficiază de tehnologie.
Aproape toate societățile analizate au avut explicații supranaturale pentru fenomene naturale, cum ar fi bolile (96%), dezastrele naturale (92%) și seceta (90%). Puțini sunt cei care au avut explicații supranaturale pentru război (67%), crimă (82%) și furt (26%).
Creștinii contemporani se bazează pe credința mai degrabă în sensul în care această reprezintă un fel de busolă morală și socială.
În mod similar, Biblia încearcă să explice o varietate de fenomene sociale. Povestea lui Cain și Abel explică originea crimei, în timp ce Cartea lui Iosua explică cauzele supranaturale ale războiului care a distrus Ierihonul.
Evident, această situație va continua să existe atât timp cât știința nu va oferi o alternativă în ceea ce privește fenomenele care se întâmplă. Din păcate, chiar și dacă o va face, îndoctrinarea religioasă va rămâne prezentă multe secole, de-acum încolo.