Legislația RCA se schimbă din nou: ce modificări pregătește Guvernul pentru toți șoferii din România
În timp ce Guvernul vrea să plafoneze prețurile RCA, Parlamentul vrea să schimbe rapid legislația pentru a atrage bani la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) care are de plătit sute de milioane de euro după două falimente majore în 2 ani: City Insurance și Euroins, firme cu milioane de clienți RCA.
Falimentul demarat în acest an la Euroins, asigurător cu aproape 2,8 milioane de asigurați RCA, pune la grea încercare Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) care oricum avea de gestionat plata despăgubirilor pentru păgubiții City Insurance, alt fost lider RCA intrat în faliment anul trecut, arată hotnews.ro.
În timp ce Guvernul vrea să plafoneze prețurile RCA, în Parlament ar putea fi adoptate rapid modificări legislative menite să majoreze fondurile de care dispune FGA pentru plata despăgubirilor către clienții și păgubiții celor doi asigurători.
În acest sens, deputații din Comisia Buget-Finanțe au adus recent modificări la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.102/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr.213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor şi pentru modificarea altor acte normative.
Proiectul a trecut de Senat și se dezbate acum în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este for decizional.
Asigurătorii RCA vor plăti temporar o contribuție specială
Una din principalele modificări vizează ca asigurătorii RCA să contribuie și mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților, printr-o contribuție specială, sub formă de împrumut, pe care ar urma să și-o recupereze integral atunci când FGA va avea bani, arată hotnews.ro.
„Contribuția specială va fi percepută de la asigurători, în cazul în care Fondul gestionează situații de insolvență pentru care se estimează că se vor plăti sume care depășesc disponibilitățile Fondului”, se arată într-un amendament admis de deputați.
Decizia retragerii autorizației de funcționare pentru Euroins a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 17 martie 2023, iar FGA va putea face primele plăți pentru clienții și păgubiții acestui asigurător abia peste 60 de zile de la această dată.
Estimarea sumelor datorate de către FGA pentru un asigurător in insolvență se face după ce asigurătorul predă Fondului evidența contractelor de asigurare în vigoare la data comunicării deciziei mai sus menționate, evidența completă a dosarelor de daună, precum și evidențele tehnicooperative şi contabile aferente acestor contracte și dosare.
Va crește prețul RCA-ului?
În motivarea propunerii sale, deputatul susține că acest lucru nu ar trebui să se întâmple, conform sursei citate.
- „Amendamentul propus are în vedere reglementarea unei surse distincte de venit pentru Fond, respectiv stabilirea unor contribuții speciale ce urmează a fi plătite de asigurători, în situații excepționale, contribuții ce au caracter temporar, sunt colectate de Fond cu titlu de împrumut și urmează a fi restituire pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de prezenta lege.
- În acest sens se evită o eventuală majorare a contribuțiilor asigurătorilor și o eventuală afectare a patrimoniului acestora, protejându-se în acest fel buna desfășurare a activității de asigurare din România și implicit interesele asiguraților, prin instituirea unei contribuții speciale ce urmează a fi restituită în integralitate.”, se arată în motivarea amendamentului privind contribuția specială.
Un alt amendament important vizează „diversificarea tipurilor de împrumuturi la care poate apela Fondul în caz de necesitate în scopul îndeplinirii atribuțiilor conferite de lege”.
Cu alte cuvinte, resursele financiare ale FGA vor putea proveni și din: „împrumuturile de la instituţiile de credit, cu sau fără garanția statului, împrumuturi de trezorerie sau împrumuturi obligatare prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului.”
În cât timp ar putea fi adoptate aceste schimbări
Tot acest raport cu amendamentele de mai sus a fost transmis acum către Comisia pentru politică economică din Camera Deputaților, care va trebui să dea chiar marți, 4 aprilie, un raport comun suplimentar la acest proiect de lege.
Proiectul de lege este dezbătut în procedură de urgență.
Dacă va trece și de această Comisie, proiectul se va duce la aprobare în plenul Camerei Deputaților și apoli va pleca la promulgare la Președinție.
Contribuțiile au fost majorate
Pentru gestionarea falimentului City Insurance, dar și a celorlalte mari falimente – Astra și Carpatica – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să majoreze contribuțiile pe care le plătesc firmele de asigurări către FGA pentru gestionarea falimentelor din asigurări.
- „Anul 2022 a marcat creșterea cotei de contribuție pentru asigurările generale încasate de către FGA, de la societățile de asigurare, de la 1% la 2,5%, aspect care a dus la încasarea unei contribuții medii lunare de 24,8 milioane lei.
- Anul curent a adus o nouă creștere a cotei de contribuție pentru asigurările generale de la 2,5% la 4%, fapt care duce la creșterea medie lunară a încasărilor, până la un nivel prognozat de 46 milioane lei.”, a anunțat în luna ianuarie din acest an Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
Toate aceste creșteri succesive ale contribuțiilor plătite către FGA de asigurători se vor reflecta în prețurile finale RCA plătite de asigurați.
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit peste 156 milioane de euro doar pentru 80.000 de dosare din 255.000 de cereri de plată în falimentul City Insurance de anul trecut, la care se adăugă acum și Euroins, unde ASF se așteaptă la plăți de peste 250 milioane de euro, arată cele mai recente date transmise de FGA la solicitarea HotNews.ro.
„Lunar, FGA efectuează plăți în valoare de cca. 60 milioane de lei. Estimarea FGA, pentru contribuțiile din 2023 se ridică la o medie lunară de 46,1 milioane de lei.”, spun oficialii FGA.