03 apr. 2023 | 10:10

Rusia aduce arme nucleare la granița cu Belarus. „Acest lucru se va face în ciuda zgomotului din Europa și din Statele Unite”

ULTIMA ORĂ
Rusia aduce arme nucleare la granița cu Belarus. „Acest lucru se va face în ciuda zgomotului din Europa și din Statele Unite”

Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, în apropierea granițelor aliatului său cu țările NATO, a declarat ambasadorul rus la Minsk, într-o acțiune care va duce la escaladarea tensiunilor cu Occidentul.

Ambasadorul rus în Belarus, Boris Gryzlov, a declarat duminică seară că armele vor fi mutate la granița de vest a țării, ca parte a măsurilor de „asigurare a securității”.

„Acest lucru se va face în ciuda zgomotului din Europa și din Statele Unite”, a declarat Gryzlov pentru televiziunea de stat din Belarus.

Gryzlov a declarat că o instalație de depozitare va fi finalizată până la 1 iulie, fără a preciza exact unde vor fi amplasate armele.

Comentariile emisarului vin după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat luna trecută că intenționează să staționeze arme nucleare tactice în Belarus.

Belarus are granițe comune cu Lituania, Letonia și Polonia, toate acestea fiind membre ale NATO, alianța militară creată inițial pentru a descuraja expansiunea sovietică în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

NATO a crescut de aproape zece ori numărul trupelor sale staționate în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Ce sunt armele nucleare tactice

Președintele belarus Alexander Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a declarat vineri că o parte din armele nucleare strategice ale Rusiei ar putea fi desfășurate pe teritoriul țării sale, împreună cu o poziție în arsenalul nuclear tactic al Rusiei.

Armele nucleare tactice au o rază de acțiune mai scurtă și un randament mai mic decât armele nucleare strategice și sunt concepute pentru a efectua lovituri limitate pe câmpul de luptă.

Armele nucleare tactice, care sunt destinate să distrugă trupele și armele inamice pe câmpul de luptă, au o rază de acțiune relativ scurtă și un randament mult mai mic în comparație cu focoasele nucleare montate pe rachete strategice cu rază lungă de acțiune, care sunt capabile să distrugă orașe întregi.

Desfășurarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus le-ar apropia de țintele potențiale din Ucraina și de membrii NATO din Europa Centrală și de Est.

Președintele autoritar al Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat vineri că o parte din armele nucleare strategice ale Rusiei ar putea fi desfășurate în Belarus împreună cu o parte din arsenalul nuclear tactic al Rusiei.