31 mart. 2023 | 22:05

Ciolacu dezminte că rocada guvernamentală s-ar putea amâna până în toamnă. Când va avea loc, de fapt, și ce se va întâmpla cu Nicolae Ciucă

ULTIMA ORĂ
Ciolacu dezminte că rocada guvernamentală s-ar putea amâna până în toamnă. Când va avea loc, de fapt, și ce se va întâmpla cu Nicolae Ciucă

Înainte de rotativa guvernamentală din luna mai se conturează trei scenarii plauzibile. În prezent, protocolul semnat în urmă cu aproape un an și jumătate nu mai pare atât de sigur. Se discută inclusiv despre amânarea rocadei până în luna septembrie. Mai mult, surse apropiate premierului Nicolae Ciucă au relatat, vineri, că acesta ar putea rămâne în guvern, tocmai pentru că funcția de la Senat i-ar scădea „relevanța în partid”. De cealaltă baricadă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că rotația va avea loc până la 1 iunie.

Scenarii despre rotativa guvernamentală

Primul scenariu al rotației guvernamentale (premier social-democrat în locul lui Nicolae Ciucă) este să se respecte protocolul ce prevede un termen de finalizare la sfârșitul lunii mai. Ministerele ar urma să respecte decizia din coaliție luată acum an și jumătate.

Însă, având în vedere scandalurile din ultimul timp, al doilea scenariu se conturează, cel în privința schimbării miniștrilor. În acest caz, discuțiile ar putea fi unele tensionate, pentru că social-democrații nu vor să renunțe la anumiți oficiali, iar liberalii nu intenționează să cedeze anumite portofolii.

Cel de-al treilea scenariu presupune ca rotativa guvernamentală să aibă loc tocmai în luna septembrie, din cauza problemelor privind rezolvarea situației din PNRR și a măsurilor pe care guvernul le-a propus.

Ciucă nu ar dori șefia Senatului

Cât despre premierul Nicolae Ciucă, lucrurile sunt incerte. În teorie, ar trebuie să preia funcția de președinte al Senatului, însă, de fiecare dată când un lider ajunge în această funcție, își pierde din relevanța pe care o are în partid. Asta susțin surse apropiate de șeful Guvernului. Se pare că liderul PNL nu ar vrea să ajungă în fruntea Senatului, dar nici în funcția de ministru al Apărării, pe care a ocupat-o în trecut. O altă variantă – să fie vicepremier.

Marcel Ciolacu susține că rocada va avea loc până la 1 iunie 2023

Între timp, șeful PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că, până la 1 iunie, va fi făcută rotația premierilor, dar a evitat să spună dacă îl va păstra în Executiv pe Ciucă.

„Rotația premierilor și acordul politic făcut se va respecta așa cum este. Nu discutăm…PSD este partidul care a câștigat alegerile și cel mai mare partid din România. Ne-am asumat un lucru și sunt ferm convins că și partenerii noștri își vor asuma lucrul convenit împreună. Cu alte cuvinte, rotația se vă încheia până la 1 iunie”, a transmis președintele Camerei Deputaților.