30 mart. 2023 | 12:25

Surpriza din benzinării, se întâmplă după 13 luni în care românii au golit buzunarele la pompă. Cât de mult a scăzut prețul la motorină

ACTUALITATE
Surpriza din benzinării, se întâmplă după 13 luni în care românii au golit buzunarele la pompă. Cât de mult a scăzut prețul la motorină

Vești bune pentru toți șoferii din România.

Cel mai ieftin litru de motorină se putea cumpăra astăzi în România cu 7,06 lei, iar un preț asemănător nu s-a mai înregistrat în România de la finalul lunii februarie din 2022.

Motorina premium se vinde astăzi cu cel puțin 7,42 lei pe litru.

Prețul motorinei standard nu a mai fost așa atât de redus în România din 26 februarie 2022, când se vindea cu 7,11 lei, conform avocatnet.ro.

Față de luna trecută, prețul mediu al unui litru de motorina s-a redus cu 1,7%. Astfel, un plin de 50 de litri costă cu 6 lei mai puțin decât luna trecută.

Evoluția prețurilor din România

Motorina a încheiat anul 2021 la un preț mediu de 6 lei pe litru, iar din 2022 prețul a început să crească. În doar șase luni, prețul motorinei a crescut cu peste 50%, atingând valoarea record de 9,24 lei pe litru. A urmat introducerea compensării de 50 de bani de către stat, iar pe 1 iulie prețul motorinei era de 8,73. Au urmat mici scăderi, dar și o nouă creștere puternică în toamnă, prețul maxim pe litrul de motorină ajungând la 8,60 lei pe litru, conform sursei citate.

Pe 1 ianuarie 2023, odată cu suspendarea compensării de 50 de bani pe litru, prețul motorinei a crescut cu 40 de bani față de ultima zi din 2022, ajungând la valorea medie de 7,57 lei pe litru. A urmat o creștere în a doua jumătate a lunii ianuarie, prețul mediu ajungând în jurul valorii de 7,74 de lei pe litru, însă odată cu luna februarie au începute ieftinirile.

Prețul petrolului

Petrolul a fost aproape constant, deoarece o scădere surprinzătoare a stocurilor de țiței din SUA a compensat o reducere mai mică decât se aștepta a livrărilor rusești, în timp ce investitorii au urmărit cu atenție evoluțiile exporturilor de petrol din Kurdistanul irakian.

Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut cu 5 cenți, sau 0,1%, la 78,23 dolari pe baril, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate a crescut cu 12 cenți, sau 0,2%, la 73,09 dolari pe baril.

Producătorii au închis sau au redus producția la mai multe câmpuri petroliere din regiunea semi-autonomă Kurdistan din nordul Irakului, după oprirea conductei de export din nord, cu mai multe întreruperi la orizont, au arătat declarațiile companiei.

Dar prima dintre Kurdistan-Irak la prețul petrolului ar putea dispărea mai devreme decât se aștepta, au declarat analiștii de la Citi.