Plafonarea tarifelor polițelor RCA, amânată de Guvern. Ciucă solicită lămuriri suplimentare ASF
Executivul a amânat cu o săptămână adoptarea unei decizii în privința plafonării tarifelor polițelor RCA la nivelul prețurilor din data de 28 februarie 2023, pentru o perioadă de șase luni. Noul proiect ASF trebuia să fie pus în discuție în şedinţa guvernamentală de miercuri. Cel mai probabil, o decizie finală va fi adoptată în următoarea reuniune a cabinetului Ciucă.
Guvernul amână plafonarea tarifelor polițelor RCA
Purtătorul de cuvânt al Guvernuui, Dan Cărbunaru, a transmis că premierul Nicolae Ciucă a solicitat amânarea plafonării tarifelor polițelor RCA și a cerut detalii suplimentare de la reprezentanții ASF prezenți la ședință.
„Aș vrea să facem diferența între tarifele de referință și tarifele practicate în piață de către fiecare asigurator RCA. Prețurile pieței au fost în medie mai mici decât tarifele de referință calculate independent pe baza unui istoric de daunalitate. Este firesc că din martie 2022, până în februarie 2023, toate prețurile la toate serviciile din piețe au înghițit ceea ce se cheamă rata inflației, implicit, și tarifele la RCA au avut această contribuție inflaționistă în tarife. E drept că pe diverse categorii de risc de vârstă sau de cilindree tarifele variază de la categorie la categorie. La unele dintre acestea, asiguratorii au practicat, poate, tarife mai mari sau mai mici.
Noi încercăm acum să venim cu o inițiativă care să dea confortul unor tarife care nu vor mai fie modificate pentru 6 luni, ca cetățenii să poată traversa mai ușor perioada care vine după ieșirea din piață a unui jucător care a avut o cotă importantă și într-o perioadă în care se reechilibrează cotele de piață”, a explicat Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF.
Ce pot face românii cu polița RCA de la Euroins, cărora service-urile auto le refuză repararea mașinilor
Potrivit ASF, un deținător de poliță emisă de Euroins are toate drepturile pe care i le dă asigurarea încă valabilă: „Poate să meargă să denunțe această poliță la societate și să recupereze banii rămași de la Fondul de Garantare a Asiguraților sau direct pentru înscrierea dosarului de daună la Fondul de Garantare. Acesta preia deja sarcinile, va acționa ca un asigurator, chiar și în relația cu service-urile”.