28 mart. 2023 | 19:23

Legea pensiilor speciale, aprobată cu mare scandal în Senat: „Ce se va alege de țara asta?”

ACTUALITATE
Legea pensiilor speciale, aprobată cu mare scandal în Senat: „Ce se va alege de țara asta?”

Comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat, marți, un raport de admitere la proiectul de lege privind pensiile speciale. S-a stabilit că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, cumulul pensiilor speciale este interzis, se introduce un impozit progresiv de până la 15% şi pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Dispute pe tema pensiilor speciale în Senat

Dezbaterea nu a fost liniștită. Deși noile propuneri ale coaliției de guvernare tot nu îndeplinesc cerințele Comisiei Europene, reprezentanții categoriilor cu pensii speciale au criticat măsurile propuse. Cei mai deranjați au fost militarii și angajații din penitenciare.

„Cine mai vine să moară pentru salariul minim pe economie în poliție sau armată? Pe cine mobilizați să lupte cu Putin? Pe dvs? Vă atrag atenția că se calcă în picioare tratatul de aderare la NATO. Suntem armată NATO. Suntem poliție NATO. Cu cine vreți să ne înlocuiți? Tăiați pensiile că să plătiți de 16 ori mai mult un străin? Unde se duc banii ăștia? Noi avem o glumă, omorâți-ne pe toți în noaptea asta și nu veți lua un leu din banii de pensii militare. (…)”, a declarat colonelul în rezervă Mircea Dogaru.

„Nu vă bateți joc de militari, pentru că, dacă vă bateți joc de militari, polițiști, aceștia vor pleca, profesioniști nu vor mai veni, pentru că e mai convenabil să fii șofer de TIR peste hotare decât agent la noi. Și atunci ce se va alege de țara asta? Străzile vor fi ocupate cu infractori”, a afirmat și Cosmin Dorobanțu, președintele sindicatelor din administrația penitenciarelor.

Schimb de replici între USR și PNL

Nemulțumiți au fost și USR-iștii: „Vă înţeleg poziţia extrem de ingrată, trebuie să reprezentaţi o coaliţie de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este şi angajat al guvernului, este şi pensionar de lux”, a reacționat senatorul Ştefan Pălărie.

„Vedem o zgârietură superficială a acestor privilegii, cu tot felul de acrobaţii, de impozitare a unei bucăţele care depăşeşte o anumită sumă şi o anumită plafonare, dar nu de eliminare a luxului, a privilegiului şi nici măcar de trecere pe principiul contributivităţii”, a punctat Ștefan Pălărie.

În replică, liberalul Virgil Guran a spus că „pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”, adăugând că „am văzut o afirmaţie legată de premierul Ciucă, premierul Ciucă are pensie de serviciu. Specială e interpretată de USR, că la USR totul e special”.

„Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reţinem un lucru: în armată, în sistemul de apărare, interne, există următorul principiu, pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituţii, nu din bugetul asigurărilor de stat. Vorbesc foarte mult de armată cei care nici nu au făcut Armata, măcar alea şase luni. Eu cred că nu ar trebui să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual. Ne dăm seama că sistemul de apărare este extrem de important pentru o ţară. Trebuie să îi tratăm cu respect. De exemplu, la MApN, pensia medie ste de 4.000 de lei, aşa că nu putem vorbi de pensie specială, este pensie de subzistenţă la momentul de faţă”, a completat Guran.

Ce a aprobat comisia

Unul dintre amendamentele aprobate în comisii, depus de coaliţie, arată că nicio pensie nu va depăşi veniturile din timpul activităţii. Totodată, se introduce un impozit progresiv de până la 15%, iar venitul sub 2.000 de lei nu va fi impozitat.

În cazul pensiilor speciale cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei va fi un impozit de 10% aplicat diferenței de 4.000 de lei, iar pentru pensiile care depășesc 6.000 de lei este prevăzut un impozit de 15%.

De asemenea, pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.