28 mart. 2023 | 18:28

O femeie care a fugit din Coreea de Nord, decizie radicală. A plătit salariul pe 10 ani ca să scape de dictatura lui Kim Jong-un

ULTIMA ORĂ
O femeie care a fugit din Coreea de Nord, decizie radicală. A plătit salariul pe 10 ani ca să scape de dictatura lui Kim Jong-un

O femeie nord-coreeană, care a fugit în sud, spune că și-ar dori să se întoarcă acasă după șase ani. Ea și mai mulți dezertori au povestit despre dificultățile cu care s-au confruntat în Coreea de Sud. începând cu anul 1998, peste 33.000 de conaționali au plecat în țara vecină.

O femeie care a fugit din Coreea de Nord vrea să revină acasă

O femeie din Coreea de Nord, care a reușit să fugă în sud (în 2017), susține acum că și-ar dori să se întoarcă acasă și să „moară acolo”. Ea afirmă că statul vecin este la fel de sufocant ca Nordul.

„Sunt atât de singură. Vreau să mă întorc și să mor acolo. Coreea de Sud este la fel de sufocantă ca Nordul”, a declarat aceasta pentru Bloomberg.

Dorul de casă este greu de gestionat

Femeia, identificată doar cu numele de familie din motive de siguranță, a relatat că și-a luat cu ea în Coreea de Sud doar unul dintre fii. Când familia și-a dat seama că nu dispune de suficienți bani pentru ca toți să fugă din țară, băiatul cel mare s-a sacrificat și a rămas acasă. Decizia l-a costat viața, fiind omorât în bătaie când autoritățile nord-coreene au aflat că Lee (mama lui) a plecat.

Povestea femeii despre viața în sud arată că fuga de regimul de la Phenian nu le garantează cetățenilor o viață liniștită. Deși sub dictatura lui Kim Jong-Un, oamenii se luptă cu foametea, cetățenii care au reușit să fugă spun că este mai greu să fii departe de familie.

O altă dezertoare – Im Su-ryuh (51 de ani) – a vorbit despre dorul de casă: „Plâng adesea pentru că mi-e dor de familia pe care am lăsat-o în urmă. Au trecut vreo trei ani, dar încă visez la Coreea de Nord”. Aceasta a fugit prin China și a călătorit prin Laos și Thailanda, în primele zile ale pandemiei de coronavirus.

Sacrificii uriașe ca să ajungă în sud

Ca să ajungă în sud, femeia a plătit salariul pe 10 ani pe care l-a avut în Coreea de Nord. Deși îi este dor de casă, ea a numit Seulul un „rai pe pământ”, pentru că primește bani și orez de la guvern în fiecare lună.

Începând cu anul 1998, peste 33.000 de persoane au plecat din Nord în Sud. Mai mulți dezertori au devenit cunoscuți în toată lume, așa cum este Ji Seong-ho, ajuns politician în Seul, după ce a evadat de sub dictatura de la Phenian. El a fost invitat să participe des la evenimente în Washington, D.C. (SUA). Yeonmi Park, un alt fugar, este un youtuber celebru.

Cu toate acestea, mulți nord-coreeni se adaptează greu la viața din sud. Un sondaj efectuat de Asian Foundation printre 131 de refugiați din Coreea de Nord a scos la iveală că 53,4% dintre ei se luptă să-și câștige existența, pentru că nu au capital suficient sau abilitățile necesare să aibă succes la Seul. Majoritatea suferă de singurătate, deoarece au fugit fără familiile lor, sunt foarte reținuți față de străini și tind să trăiască izolați, notează Business Insider.