31 mart. 2023 | 07:25

Permisul de conducere poate să dispară: ce pregătește Comisia Europeană pentru toți șoferii

ACTUALITATE
Permisul de conducere poate să dispară: ce pregătește Comisia Europeană pentru toți șoferii

Modificări fără precedent pregătite de Comisia Europeană.

Permisul auto ar putea deveni istorie în următorii şapte ani, potrivit unei propuneri venite de la Bruxelles, însă acest lucru nu înseamnă că şoferii vor putea circula fără acte.

Din anul 2030, permisul auto ar putea deveni o amintire. Atunci, el s-ar putea transforma într-un simplu cod QR care să fie verificat şi recunoscut pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Aceasta este, în prezent, o propunere venită de la Bruxelles, din partea Comisiei Europene, care îşi doreşte, printre altele, să crească gradul de siguranţă pe drumurile publice.

„Acest permis va fi utilizat, cel puţin pentru o perioadă, în paralel cu un permis în format fizic, ca până în prezent, mai ales că sunt foarte mulţi cetăţeni care probabil nu au anumite abilităţi digitale”, a declarat Marius Petrache, comisar şef la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Inițiativa care poate ajunge lege

Iniţiativa Comisiei Europene este, în momentul de faţă, la nivel de proiect. Până să devină lege, mai poate suferi o serie de modificări.

Mulţi şoferi par să fie încântaţi de propunerea Comisiei Europene, aceea de a introduce permise de conducere digitale, care să poată fi verificate pe tot teritoriul Uniunii Europene.

După ce va fi reglementată întreaga procedură, statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să îşi pună la punct infrastructura digitală.

„Vor fi folosite bazele de date existente şi se va dezvolta sistemul de utilizare şi de verificare a permiselor de conducere şi de către autorităţile de aplicare a legii”, a mai precizat Marius Petrache, comisar şef de Poliţie DRPCIV, potrivit stiri.tvr.ro.

În primele două luni ale anului, la nivel naţional s-au eliberat peste 236.000 de permise de conducere, cele mai multe în Bucureşti şi în judeţele Bihor şi Cluj.

La polul opus, cele mai puţine permise au fost emise în judeţele Tulcea, Covasna şi Călăraşi.