25 mart. 2023 | 14:58

Pensia pe care o vor primi românii care au lucrat în străinătate. Cum se ia în considerare vechimea pensionarilor comunitari

BANI
Pensia pe care o vor primi românii care au lucrat în străinătate. Cum se ia în considerare vechimea pensionarilor comunitari

În urmă cu două decenii, foarte mulți români plecau în țări precum Spania, Italia, Franța sau Germania la muncă. Aceștia au ajuns acum la vârsta pensionării, iar numărul dosarelor crește de la un an la altul. Află care este pensia la care ajung românii care au lucrat în străinătate.

Numărul dosarelor depuse crește de la un an la altul cu aproximativ 10%. Cererile de pensionare provin din Canada, Germnaia, Spania sau Italia și, în curând, chiar și cei plecați în SUA vor putea solicita bani din partea statului pentru anii petrecuți aici în câmpul muncii, în baza acordului semnat de către Ministerul Muncii cu SUA.

Casele de Pensii analizează zilnic mii de dosare, iar românii care au atins vârsta la care se pot retrage din câmpul muncii depun dosarele pentru pensia comunitară. Astfel, statul român va acorda acestora pensia aferentă anilor munciți în România, însă pensia comunitară este acordată numai celor care au muncit în țară mai puțin de 15 ani.

Astfel, dacă de exemplu ai lucrat în țară 10 ani, iar apoi într-un alt stat 20 de ani, vei putea depune dosarul de pensie comunitară. Atunci când pensia este calculată, sunt luați în considerare toți cei 30 de ani, însă fiecare stat va acorda banii în mod separat.

„Pot să își ia pensia comunitară, să își reîntrăgească perioada lucrată în cele două state, fie să îndeplinească condițiile de pensionare cu 15 ani contribuție în România, fie să își ducă vechimea din România într-un stat membru cu care România are acord”, a declarat Alina Frățică, șef serviciu Casa de Pensii.

Ce se întâmplă cu dosarele pentru pensia pe care românii din străinătate trebuie să o primească

În urma acordului încheiat recent cu SUA, românii stabiliți peste ocean vor putea să își ceară drepturile financiare. Din datele Ministerului Muncii, aproximativ 500.000 de români sunt înregistrați pe teritoriul american.

„Este același principiu – că tot ce s-a întâmplat cu România la aderarea la Uniunea Europeană – este acel schimb de recunoaștere de vechime. De exemplu, dacă vorbim de pensie de la un stat la altul, bine-nțeles cu încasarea din statul respectiv a sumei pe care ai contribuit-o”, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi.

Partea mai puțin plăcută este cea care ține de birocrație, având în vedere că procedurile diferă de la un stat la altul. În cazul României, sistemul nefiind unul digitalizat, românii sunt nevoiți să se prezinte la ghișee în persoană. De asemenea, legislația diferă la rândul ei, astfel că soluționarea unui astfel de dosar poate dura de la câteva luni până la doi ani.

Din datele caselor de pensii din anul anterior reieșea că erau depuse peste 8.500 de astfel de dosare de către românii stabiliți în străinătate, iar 6.000 din partea celor care s-au întors în țară. În prezent, aproximativ 90.000 de români locuiesc în alte țări și primesc pensie din România.