23 mart. 2023 | 12:34

România, grânarul Europei – cum a revenit țara noastră la gloria de altădată, cu ce se laudă

ACTUALITATE
România, grânarul Europei - cum a revenit țara noastră la gloria de altădată, cu ce se laudă

În așa-zisa „Epocă de Aur”, adică pe vremea regimului comunist, România își câștigase titulatura de grânar al Europei, datorită cantităților impresionante de cereale pe care le produceam și pe care reușeam să le trimitem la export.

De atunci și până acum, situația s-a schimbat mult. Agricultura, cel mai adesea subfinanțată, nu mai poate performa, mai ales că obiective strategice precum sistemele de irigații au fost lăsate în paragină în ultimele decenii, investițiile lipsind cu desăvârșire.

Pe de altă parte, nici pe zona de viziune, strategie și reformă nu am beneficiat de avantaje mari, din contră. Au lipsit măsurile coerente de susținere a activității agricole și de-abia în ultimii ani, în special cu ajutorul politicilor europene, dar mai ales a fondurilor de la Uniunea Europeană, am mai reușit să aducem elemente pozitive în sectorul nostru agricol și am început să vedem și primele rezultate.

Agricultura românească și-a revenit după decenii de probleme și lipsuri

Ei bine, acestea fiind spuse, cifrele oficiale din agricultura noastră încep să indice faptul că situația este în curs de remediere și că, ușor, ușor, începem să ne ridicăm din nou la titulaturi precum cel de grânar al Europei.

Potrivit unui raport publicat săptămâna aceasta de Comisia Europeană, țara noastră a marcat performanța importantă de a fi al doilea cel mai mare exportator de grâu din UE în sezonul 2022-2023.

Europenii spun că ierarhia este dominată de francezi. Ei au înregistrat în perioada de referință 8,69 milioane de tone exportate până la data de 19 martie anul curent. Noi suntem poziționați imediat după ei, în plan secund, cu 2,77 milioane de tone. Clasamentul este completat de Germania cu 2,60 milioane de tone de grâu exportate, Lituania, cu 1,97 milioane de tone, şi Polonia cu 1,86 milioane de tone de grâu exportate.

Per ansamblu, la nivelul întregului bloc comunitar, vorbim despre exporturi de grâu moale ce se ridică la 22,13 milioane de tone, cantitatea fiind în creștere cu 8% față de nivelul din sezonul anterior.