23 mart. 2023 | 08:37

Îl poate salva Xi Jinping pe Putin de la înfrângerea în războiul cu Ucraina? Adevărata miză a vizitei în Rusia și îngrijorările SUA

ULTIMA ORĂ
Îl poate salva Xi Jinping pe Putin de la înfrângerea în războiul cu Ucraina? Adevărata miză a vizitei în Rusia și îngrijorările SUA

Pentagonul a împărțit mereu lumea în Est și Vest. Asta înseamnă că forțele regionale americane se aflau sub influența Comandamentului European sau Indo-Pacific. Însă, privind vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, în această săptămână, apare întrebarea dacă nu cumva este necesar să se creeze un singur „comandament eurasiatic” pentru a contracara amenințarea integrată.

Adevărata lecție din întâlnirea Xi-Putin

O Chină puternică întărește o Rusie slabă, este de părere jurnalistul şi scriitorul american David Ignatius, într-un articol pentru Washington Post. Deși Beijingul nu dă arme (încă), Xi Jinping oferă sprijin moral și psihologic, de parcă ar vizita o rudă bolnavă, iar secretarul de presă al Casei Albe, John Kirby, l-a numit pe liderul rus Putin drept „partener junior”.

„Paradoxul războiului din Ucraina este că încercarea lui Putin de a câștiga mai multă putere în Europa l-a făcut mai slab. Această Rusie slăbită va fi din ce în ce mai mult sub influența chineză, cu excepția cazului în care va exista o răsturnare de situație improbabilă după războiul din Ucraina și un lider loial Occidentului îl înlocuiește pe Putin. Poate că acesta este cel mai mare motiv al vizitei frățești a lui Xi Jinping. El întărește flancul împotriva Americii și Occidentului”, susține autorul.

Ce urmează să se întâmple între Rusia și China

În următorii ani, influența chineză asupra unei Rusii slabe va lua diferite forme. Deja rușii au pierdut piețele energetice europene din cauza invaziei sângeroase. Prin urmare, Moscova va depinde și mai mult de cererea din China și alte state asiatice.

De altfel, dominația economică a Chinei în Asia Centrală și Orientul Îndepărtat al Rusiei crește de la an la an. Capacitățile sale în spațiu, domeniul cibernetic, în robotică și dezvoltarea inteligenței artificiale le vor eclipsa din ce în ce mai mult pe cele ale rușilor.

Strategia lui Xi de a salva Federația Rusă pare să se bazeze pe un plan care va opri conflictul din Ucraina. Din ceea ce știm acum, se poate spune că șeful chinez propune un acord de încetare a focului pentru a îngheța câștigurile Moscovei, dar Kievul și Washingtonul nu vor fi de acord cu acest lucru.

Deocamdată, nimeni nu știe dacă discuția ulterioară a lui Xi Jinping cu Volodimir Zelenski va deschide calea către un adevărat proces de negociere. În acest moment, pare puțin probabil.

Dilemă pentru strategii SUA

Catalogându-se drept un făcător de pace, președintele Chinei ar putea fi într-o poziție mai bună pentru a implementa alte măsuri de salvare mai dure, dacă Ucraina renunță la armistițiu. Xi Jinping poate oferi muniție Rusiei, susținând că doar echilibrează forțele pe front. De asemenea, nu este exclus să mobilizeze țările din Sudul Global, precum India, Africa de Sud și Brazilia, pentru a pune presiune asupra Kievului și a o forța să înceteze lupta.

Rolul său ca lider al blocului eurasiatic este o dilemă pentru strategii SUA. Timp de generații, îndepărtarea Chinei de Rusia a fost un obiectiv central al politicii externe americane. Acesta a și fost principalul motiv pentru vizita istorică a președintelui Richard Nixon și a consilierului său pentru securitate națională, Henry Kissinger, în China, în anul 1972. Administrația lui Biden a sperat că va folosi aceeași metodă, dar în sens invers. Summitul de la Geneva (iunie 2021) trebuia să îmbunătățească relațiile cu rușii, pentru a se concentra pe provocarea chineză, dar nu s-a întâmplat așa cum a sperat Casa Albă.

Ce înseamnă vizita sa în Rusia

În prezent, Xi Jinping joacă în conflictul dintre SUA și Rusia, ajutând Kremlinul, dar păstrându-și distanța față de el. În plus, liderul chinez a folosit relația sa strânsă cu Iranul pentru a realiza o apropiere diplomatică între Riad și Teheran, pe care americanii nu au reușit să o realizeze.

Vizita sa în Rusia a fost o reamintire a cât de izolat a devenit președintele Putin, în timp ce Joe Biden găzduiește lideri străini la Casa Albă, în fiecare săptămână. Decizia lui Xi de a merge la Moscova, pentru a-și vedea „prietenul drag”, îi va oferi liderului de la Kremlin sprijin psihologic și îl va ajuta la menținerea popularității în țară.

„Dacă aveți nevoie de un alt motiv pentru care este important ca Ucraina să învingă Rusia, uitați-vă la fotografia de la Moscova. „Președintele Eurasiei”. Însuși gândul că o mare parte a lumii este supusă Chinei, care este atât de hotărâtă împotriva libertății și democrației, este terifiant. Dacă această alianță va avea succes, vom trăi într-o lume mai sumbră”, remarcă David Ignatius.