22 mart. 2023 | 11:10

Noi dovezi incredibile sugerează că viața pe Pământ a venit din spațiu: oamenii de știință au găsit acest indiciu pe un asteroid

ACTUALITATE
Noi dovezi incredibile sugerează că viața pe Pământ a venit din spațiu: oamenii de știință au găsit acest indiciu pe un asteroid

Cercetătorii tocmai au anunțat descoperirea nucleobazei uracil – unul dintre elementele de bază ale ARN – într-o probă de la asteroidul Ryugu.

Nu este prima dată când o nucleobază este descoperită într-o probă de obiect spațial, dar este prima dată când reușim să excludem contaminarea de pe Pământ, ca o explicație a prezenței sale.

Oamenii de știință așteaptă cu nerăbdare să compare aceste rezultate cu mostrele de la asteroidul Bennu în viitorul apropiat, care vor fi returnate pe Pământ de misiunea OSIRIS-Rex a NASA.

Ca referință, la sfârșitul anului 2020, nava spațială Hayabusa2 s-a întors din misiunea sa către asteroidul Ryugu, aproape de pământ. Cu el, ambarcațiunea a adus înapoi mostre de la Ryugu, care sunt încă analizate și experimentate până în prezent.

Recent, acea analiză continuă a produs un rezultat interesant. O echipă de cercetare condusă de oameni de știință de la Universitatea Hokkaido din Japonia tocmai a anunțat că a detectat uracil în probele Ryugu – uracilul fiind unul dintre elementele de bază ale ARN-ului.

Cum a apărut, de fapt, viața pe Pământ

Nu este prima dată când o nucleobază – colecția de compuși chimici care formează ADN și ARN – este găsită într-un obiect din spațiu. Cercetătorii au găsit dovezi ale acestor compuși în meteoriți de ani de zile. Cu toate acestea, această descoperire specială are un lucru pe care altele nu l-au avut – o lipsă certă a oricărei posibile contaminări ale Pământului.

„Oamenii de știință au găsit anterior nucleobaze și vitamine în anumiți meteoriți bogați în carbon, dar a existat întotdeauna problema contaminării prin expunerea la mediul Pământului”, a declarat Yasuhiro Oba, cercetător de la Universitatea Hokkaido care a condus proiectul, într-un comunicat de presă.

„Deoarece nava spațială Hayabusa2 a colectat două mostre direct de la asteroidul Ryugu și le-a livrat pe Pământ în capsule sigilate, contaminarea poate fi exclusă”.

Contaminarea este întotdeauna o preocupare atunci când se caută semne de viață pe alte obiecte din univers. Oamenii de știință trebuie să fie extrem de atenți să-și păstreze probele extraterestre izolate de orice, de la virusuri, la celulele pielii umane. Dacă depunem o parte din propria noastră materie organică într-o probă, ar putea arăta ca un fals pozitiv pentru dovezi de viață sau de elementele sale de construcție, de la un obiect non-Pământ.

Dar pentru că, în cazul acesta, contaminarea a fost evitată atât de atent în colectarea probelor Ryugu, oamenii de știință pot fi siguri că detectarea lor de 6 până la 32 de părți pe miliard de uracil a venit direct de la asteroidul însuși.

„În probă au fost găsite și alte molecule biologice”, a adăugat Oba în comunicat, „inclusiv o selecție de aminoacizi, amine și acizi carboxilici, care se găsesc în proteine și, respectiv, în metabolism”.

Echipa consideră că aceste descoperiri sunt dovezi în favoarea teoriei de lungă durată conform căreia componentele de bază ale vieții ar fi putut avea originea în altă parte a universului și ar fi fost aduse aici pe unele obiecte, precum meteoriții. Acest lucru nu sugerează că venim din extratereștri, dar, potrivit echipei, există toate șansele ca componentele fundamentale ale vieții să se formeze în altă parte și să se fi reunit pentru a face viața așa cum o știm, după ce au ajuns pe Pământ.

„Descoperirea uracilului în probele de la Ryugu dă putere teoriilor actuale cu privire la sursa nucleobazelor din Pământul timpuriu”, a spus Oba în comunicatul de presă.

Echipa este încântată de perspectiva de a primi mostre de la un alt asteroid, cunoscut sub numele de Bennu: „Misiunea OSIRIS-REx a NASA va returna mostre de la asteroidul Bennu în acest an, iar un studiu comparativ al compoziției acestor asteroizi va oferi date suplimentare pentru a construi pe aceste teorii”.

Poate vom afla, în sfârșit, cum a început viața cu adevărat.