25 mart. 2023 | 09:00

Paștele 2023, cea mai scumpă sărbătoare din ultimii 30 de ani: de ce nu o să-ți permiți mai nimic

ACTUALITATE
Paștele 2023, cea mai scumpă sărbătoare din ultimii 30 de ani: de ce nu o să-ți permiți mai nimic

Criza financiară care s-a agravat destul de mult în ultimele luni își va resimți apogeul în buzunarele românilor în preajma Paștelui. Din păcate, analiștii sunt de părere că s-ar putea să fie cea mai scumpă sărbătoare a Învierii din ultimele trei decenii.

În teorie, mâncarea de post ar trebui să fie cea mai ieftină, pentru că nu implică investiții semnificative în proteine. În acest an, însă, verdețurile au fost mai scumpe decât carnea, iar trendul are mari șanse să se extindă până la mijlocul lunii viitoare, când vine Paștele. Pentru a înțelege acest fenomen, este suficient să ai în vedere majorările de prețuri de la zahăr sau cartofi, urmate nu foarte departe de unt, ouă și lapte. Cu alte cuvinte, alimentele de bază au devenit o gaură neagră financiară.

Românii nu-și mai permit să meargă la piață

În postul Paștelui, tarabele sunt pline în piețele din majoritatea orașelor românești. Din păcate, conform Prima News, cei mai mulți comercianți au cifre de vânzări mult mai mici decât în anii trecuți. Scumpirile aplicate de vânzători nu au din păcate nicio legătură cu majorările salariale sau infime înregistrate de majoritatea românilor.

Dacă este să asociem niște cifre exacte acestui fenomen, cartofii sunt mai scumpi cu aproximativ 35% față de aceeași perioadă a anului trecut. Un kilogram variază între 3 și 5 lei, în timp ce un sac ajunge să coste și 20 de lei. Cele mai ciudate sunt salturile înregistrate de mâncarea de post. La urzici, de exemplu, un kilogram este între 20 și 30 de lei, pe când spanacul se vinde între 6 și 10 lei. Salata este între 3 și 5 lei, iar legătura de ceapă începe de la 2 lei.

Nici nu trebuie să mergi la piață însă pentru a-ți da seama că a devenit un lux să mergi la cumpărături. Zahărul s-a scumpit cu 63%, până la 9 lei per kilogram. Făina costă 7 lei, iar cea mai ieftină sticlă de ulei o găsim la 11 lei. Untul s-a scumpit cu 47% într-un an, iar un kilogram de brânză este improbabil să-l găsești sub 35 – 40 de lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele