Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să scapi, dacă vrei o factură mai „subțire”
Conform unei analize, dacă știi cum și ce să faci, poți economi anual 527 kWh într-o cameră, adică minus 420 de lei la factura de energie electrică.
Greșeala pe care o facem cu toții este că nu realizăm cât de mult consumă, de fapt, aparatele electrocasnice lăsate în priză, în modul stand-by.
Ne referim, în acest caz, la televizor, laptop, router, iluminat ambiental, dar și încărcătoare. Toate acestea consumă energie electrică chiar și în această stare, chiar dacă efectul nu se vede cu ochiul liber, lună de lună.
Orice aparat consumă în jur de 40-70% din energia electrică pe care o folosește atunci când este „în deplinătatea capacităților”, conform unui raport realizat de e.on.
Spre exemplu, un televizor deține un consum mediu de energie electrică de 190 kWh/an și este în top 10 al consumatorilor de energie electrică dintr-o casă. Evident, costurile se schimbă în funcție de clasa energetică din care face parte.
Ce ar trebui să faci vs ce nu ar trebui să faci
Ba mai mult decât atât, televizoarele LED consumă chiar și de trei ori mai puțin decât televizoarele cu plasmă. Așadar, ai face bine să nu lași televizorul deschis, doar de dragul de a avea o lumină de ambient în casă. Mai mult, poate că n-ar fi rău să-l scoți și din priză atunci când nu-l folosești.
Este drept că device-uri ca laptopul sau tableta consumă cu până la 80% mai puțină energie decât un computer desktop obișnuit, ceea ce le face de preferat în detrimentul ultimului menționat.
Totuși, trebuie să reții că există loc și de mai bine, astfel că poți economisi între 15-25% stabilind luminozitatea ecranului la un nivel mediu. La fel, nu le lăsa la încărcat mai mult decât este necesar, de vreme ce sunt echipate cu baterie dintr-un motiv destul de evident.
Și pentru că tot am ajuns la această categorie, dacă nu ești acasă, poți opri routerul wireless. În caz contrar, te poate „scutura” de încă 135 kWh pe an.