16 mart. 2023 | 23:41

Acuzații grave din partea Moldovei la adresa Rusiei. Un ministru face lumină în cazul livrării de gaze

ULTIMA ORĂ
Acuzații grave din partea Moldovei la adresa Rusiei. Un ministru face lumină în cazul livrării de gaze

Moldova nu mai primește gaz rusesc și nici nu mai suportă „șantajul” impus de gigantul Gazprom în legătură cu dificultățile sale de plată a livrărilor, a declarat ministrul energiei din această țară.

Moldova spune pas gazului rusesc

Victor Parlicov, care a vorbit miercuri seară, 15 martie, la televiziunea TV8, a declarat că Gazprom a furnizat din decembrie gaz doar regiunii separatiste moldovenești Transnistria, susținută de Rusia, fără ca autoritățile centrale de la Chișinău să primească nimic.

El a spus că Moldova, blocată între Ucraina și România, membră a Uniunii Europene, a putut să asigure aprovizionarea europeană datorită unor credite de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Dar Transnistria, a spus el, nu a plătit niciodată Gazprom pentru gazul pe care îl primește.

„Transnistria nu a plătit pentru gaz înainte și nu plătește nici acum”, a spus Parlicov.

„Gazprom suportă datoriile de acolo. Dar când (restul Moldovei) primea gaz, compania rusă a recurs la tăieri de aprovizionare, la șantaj”.

Gazprom a permis acest lucru timp de 30 de ani, a spus Parlicov, pentru a împiedica prăbușirea fărâmei de pământ pro-rusesc.

„Ei înțeleg că, dacă renunță la acest contract, vor permite practic prăbușirea regiunii”, a spus el.

Țara vecină, în pericol din cauza Rusiei

Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a fost zguduită de invazia Rusiei în Ucraina și de prezența separatiștilor pro-ruși la ușa sa.

Condusă de președinta proeuropeană Maia Sandu, Moldova acuză Rusia că plănuiește să o destabilizeze. Între timp, Transnistria a declarat săptămâna trecută că a dejucat un complot ucrainean de asasinare a liderilor săi.

Serviciul de informații al Republicii Moldova a luna trecută că Rusia acționează pentru a destabiliza fosta țară sovietică, în urma comentariilor președintelui ucrainean potrivit cărora Kievul a interceptat un plan al Moscovei.

Un contingent de 1.500 de „pacificatori” ruși se află încă în regiunea separatistă.

Transnistria canalizează fonduri din facturile de gaz plătite de utilizatorii casnici și industriali către un „cont de gaz” utilizat pentru a acoperi o parte din deficitele sale bugetare substanțiale.

Suma facturilor neplătite de Transnistria pentru gazul rusesc este estimată de oficialii moldoveni la câteva miliarde de dolari.

Arieratele acumulate de compania Moldovagaz în restul Moldovei se ridică la 709 milioane de dolari, deși oficialii de la Chișinău au ordonat anul trecut un audit internațional al datoriei.

Moldova depinde de Transnistria pentru a-și furniza cea mai mare parte a energiei electrice la prețuri relativ ieftine de la o centrală termică furnizată de Gazprom.