Informația zilei pentru toți șoferii de mașini pe benzină și motorină: ce s-a întâmplat cu prețul la carburant
Prețurile petrolului au revenit la normal, recuperându-se de la minimele din ultimele 15 luni, în timp ce piețele s-au calmat oarecum după ce Credit Suisse a primit un colac financiar de către autoritățile de reglementare elvețiene.
Însă sentimentul pieței a rămas fragil, bătut de temerile de creștere a stresului asupra băncilor din întreaga lume, iar ambele valori de referință principale ale țițeiului au renunțat la unele dintre câștigurile timpurii de joi.
Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 54 de cenți, sau 0,7%, la 74,23 dolari pe baril. Contractele futures pe țiței West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 43 de cenți, sau 0,6%, la 68,04 USD.
În România, benzina s-a ieftinit, atât cea standard, cât şi cea premium, cu 0,003 la staţiile Petrom, Rompetrol, OMV, Mol şi Socar, şi cu 0,002 lei litrul la staţiile Lukoil din ţară.
Mai mult, și motorina s-a ieftinit cu 0,04 lei pe litru la staţiile Petrom, Rompetrol, OMV şi Mol, şi cu 0,03 lei la staţiile Lukoil.
„Petrolul a scăzut sub 70 de dolari pe baril, pe fondul temerilor că o a doua criză financiară va afecta perspectivele cererii”, a declarat analistul City Index Fiona Cincotta. „Astăzi, starea de spirit a pieței s-a îmbunătățit după ce Credit Suisse a fost aruncat pe un colac financiar”.
Temerile s-au intensificat
Credit Suisse a declarat că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elvețiană pentru a-și consolida lichiditatea și încrederea investitorilor, după ce o scădere a acțiunilor sale a intensificat temerile legate de o criză financiară globală.
Aceste temeri ar putea înlătura grijile legate de inflație atunci când factorii de decizie Băncii Centrale Europene se vor întâlni, forțându-i posibil să renunțe la planurile de majorare puternică a ratei dobânzii, care ar putea încetini creșterea economică și ar putea afecta cererea de petrol.
O scădere a stocurilor de combustibil din SUA săptămâna trecută a susținut și prețurile petrolului. În timp ce datele Energy Information Administration au arătat că stocurile de țiței au crescut cu 1,6 milioane de barili, stocurile de benzină și distilate au scăzut cu 4,6 milioane de barili.
Perspectivele mai optimiste ale OPEC pentru cererea de petrol din China au fost, de asemenea, favorabile, a declarat Lim Tai An, analist la Phillip Nova.
Grupul de producători de petrol și-a ridicat previziunile privind cererea din China pentru 2023 în această săptămână, iar un raport lunar al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) a semnalat miercuri o creștere așteptată a cererii de petrol din reluarea călătoriilor aeriene și redeschiderea economică a Chinei după abandonarea politicii sale zero COVID.
Dar preocupările legate de supraoferta rămân.
Raportul AIE spune că stocurile comerciale de petrol din țările dezvoltate OCDE au atins un nivel maxim în 18 luni, în timp ce producția de petrol rusă în februarie s-a menținut aproape de nivelurile înregistrate înainte de război în Ucraina, în ciuda sancțiunilor impuse exporturilor sale pe mare.