17 mart. 2023 | 09:00

Simptomele unei crize bancare ca cea din 2008, din ce în ce mai evidente: avertismentul experților germani, după falimentul Silicon Valley Bank

ACTUALITATE
Simptomele unei crize bancare ca cea din 2008, din ce în ce mai evidente: avertismentul experților germani, după falimentul Silicon Valley Bank

Autoritățile americane au intervenit imediat pentru a compensa dezastrul economic provocat de falimentul Silicon Valley Bank și au dat ”din buzunar” banii firmelor afectate de această prăbușire. Cu toate acestea, dezastrul de peste ocean pare să dea startul unei crize semnificativ mai grave decât pare la prima vedere, iar paralele cu situația din 2008 au fost inevitabile.

Mulți analiști și investitori s-au grăbit să liniștească piața în momentul în care au apărut speculațiile unor consecințe mult mai vaste după ce s-a întâmplat cu Silicon Valley Bank. Pe de altă parte, anumiți experți ”fără un cal în cursă” au fost semnificativ mai sinceri și au identificat imediat motivele de îngrijorare și, în mod real, potențialul devastator și pentru Europa, nu doar pentru economia americană.

Silicon Valley Bank și Signature Bank, în faliment – ce urmează

Pe marginea situației provocate de falimentul celor două bănci a vorbit în această săptămână preşedintele Institutului german de cercetare economică (DIW), Marcel Fratzscher, conform Reuters, citat de Agerpres. În opinia sa, băncile europene nu sunt complet în siguranță după colapsul băncilor americane.

Chiar dacă există multe motive să fim mai puţin alarmişti, “nu aş spune că suntem complet în siguranţă în Europa, pentru că la rădăcina problemelor pentru cele două bănci americane stă creşterea foarte rapidă a dobânzilor, şi asta a luat prin surprindere foarte mulţi oameni”, a spus Marcel Fratzscher.

Dacă vrei să vezi partea plină a paharului, gradul de îndatorare al populației din SUA este mai mare decât în Europa. Din acest motiv, potențialul de dezechilibre majore este mai mic pentru europeni. Pe de altă parte, creșterea agresivă a dobânzilor care a subminat potențialul investițiilor pe termen lung și a amplificat corvoada împrumuturilor pe termen scurt este prezentă și în România, respectiv în orice alt colț al Europei.

„Trebuie să fim foarte atenţi”, a spus Fratzscher, adăugând că băncile germane nu şi-au revenit încă pe deplin după criza financiară globală din 2008, care a început cu prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers, care avea „o importanţă sistemică” şi a dat naştere unui efect de domino. „Nu vedem acelaşi lucru în cazul SVB, care este o bancă relativ mică”, a concluzionat Marcel Fratzscher, conform Economedia.ro.

Pentru context, SVB, Signature Bank şi Silvergate Bank au fost îngropate săptămâna trecută de un val masiv de retragere a depozitelor, până în punctul în care a fost autoritățile americane au intervenit și au închis definitiv cele trei instituții bancare. Mai mulți economiști încearcă să calmeze populația pentru a evita prăbușirea altor bănci din cauza aceleiași practici, a retragerilor masive.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele