14 mart. 2023 | 14:25

Muncim să plătim salarii bugetarilor: avem prea mulți angajați la stat, iar numărul lor crește de la an la an

ACTUALITATE
Muncim să plătim salarii bugetarilor: avem prea mulți angajați la stat, iar numărul lor crește de la an la an

Aparatul bugetar din România este sufocant pentru bugetul statului și greu de dus pe umeri de firmele și angajații din sectorul privat, ce contribuie cu taxe și impozite pentru a susține cheltuielile uriașe ale acestuia.

Deși mulți aleși ai neamului vorbesc despre digitalizare, eficientizarea administrației publice și reducerea numărului de personal din multe instituții publice, adevărul este complet diferit. De la un an la altul, avem din ce în ce mai mulți bugetari, deși problemele economice ale României ar impune o reformă serioasă din acest punct de vedere.

Un semnal de alarmă în acest sens este tras de către jurnalista Oana Despa pe site-ul postului de radio Europa Liberă. Aceasta a realizat o radiografie a aparatului bugetar din România din perspectiva situației secretarilor de stat. Cele dezvăluite ne arată cât de mult haos este de fapt în sistemul public și câtă nevoie este de reforme și de reglementări menite să aducă cu adevărat o eficientizare a cheltuielilor legate de bani publici în primul rând.

Dezvăluiri cu date și cifre exacte. Iată cât de departe s-a ajuns cu angajările în sistemul public

„În martie 2023, reporterii Europa Liberă au numărat peste 200 de secretari de stat, directori sau membri în consiliile de administrație cu rang de secretar de stat, ori persoane din conducerea serviciilor de informații care au și ele rang de secretar de stat. Iar acțiunile Guvernului din ultimele luni arată că oficialii de la Palatul Victoria nu au de gând să se oprească aici.

Legea nu impune nicio restricție când vine vorba despre accesul la demnitatea de secretar de stat. Trebuie să îndeplinești niște condiții minime – să fii domiciliat sau să ai reședința în România, să nu fi fost condamnat definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, a infracțiunilor de corupție, trafic de droguri, criminalitate organizată sau terorism.

Nu e nevoie de studii superioare și nici nu se cere expertiză pe domeniul pe care urmează să activezi. Așa se ajunge ca, în timpul carierei politice, să ajungi să fii secretar de stat la mai multe ministere, după posibilități și în funcție de locurile libere”, se arată în cadrul analizei respective.