27 feb. 2012 | 08:00

RAZR XT910 – Vedeta Motorola [REVIEW]

ACTUALITATE
RAZR XT910 - Vedeta Motorola [REVIEW]

Motorola RAZR XT910

Motorola? Mai exista? Tot telefoane fac? Au trecut pe Android? Sunt doar cateva din intrebarile pe care le-am auzit in timp ce testam noul membru al familiei RAZR. Pentru cei care nu stiu sau au uitat, Motorola se poate lauda cu faptul ca a contribuit decisiv la inventarea telefonului mobil. Cu alte cuvinte, la un asa renume, ne-am astepta ca si modelele actuale sa se vanda ca painea calda. Totusi, timpul a demonstrat ca piata telefoanelor mobile este una extrem de flexibila, iar ierarhia producatorilor se poate modifica de la un trimestru la altul.

De la succesul incredibil inregistrat de modele precum RAZR V3 sau V3i, producatorul american s-a zbatut undeva pe linia de plutire si nu a reusit sa atinga gloria de alta data sau sa isi surprinda fanii si implicit concurenta.

Pe parcursul review-ului la Motorola RAZR XT910 vom incerca sa determinam in ce masura avem de-a face cu o revenire spectaculoasa sau cu o ultima zvacnire inainte de preluarea de catre Google.

 

Design si calitatea materialelor/asamblarii:

Nu trebuie sa stai prea mult pe ganduri pentru a te lasa cucerit de formele RAZR-ului. Mai mult ca sigur, frumusetea si silueta au fost mostenite de la modelele consacrate ale familiei RAZR, adevarate hituri de vanzari pentru Motorola.

Intr-o mare de forme rotunjite, carcase de plastic si dimensiuni aproape identice, noul model XT910 se face remarcat cu o usurinta de invidiat. Indiferent ca il vei zari aruncat pe un birou, la urechea cuiva in trafic sau in vitrina unui magazin, te vei trezi ca intorci capul sa vezi mai exact despre ce este vorba.

Cateva cuvinte care il descriu perfect: subtire, elegant si total atipic. Avand dimensiunile de 130,7 x 68,9 x 7,1 mm si o greutate de 127 g, nu vorbim despre cel mai mic smartphone din lume, ci despre cel mai subtire. Acest lucru se vede cu ochiul liber si mai ales se simte in momentul utilizarii, cand ai impresia ca tii in mana un obiect perfect aplatizat. Totusi, latimea si inaltimea obliga la o utilizare cu ambele maini, pentru ca altfel vei ajunge sa testezi involuntar rezistenta la impactul cu podeaua.

Fanta micro-SIM XT910

Geometria, spatele din Kevlar si logo-urile cromate ii confera un aer de membru nonconformist al clasei premium.

In rest telefonul pare extrem de solid, mai ales ca vorbim de o carcasa unibody. Din pacate alegerea acestui tip de “invelis” a necesitat unele compromisuri: lipsa accesului la baterie, adoptarea micro-SIM-ului precum si pozitionarea acestuia in exterior alaturi de fanta pentru micro-SD. Ambele sunt acoperite de o usita destul de fragila, care face accesul un adevarat calvar.

Cat despre materialele folosite, pot sa afirm ca NU predomina plasticul, ci sticla (fata telefonului) si Kevlar-ul (spatele telefonului). Plasticul este prezent doar sub forma unei rame care sustine atat display-ul cat si partea din spate a telefonului. Din pacate, asamblarea lasa putin de dorit, deoarece in zona camerei foto, unde intalnim si o proeminenta asemanatoare cu cea de la Galaxy SII, rama de plastic nu este foarte bine fixata si cam scartaie.

 

 Telefonie si mesaje:

Daca se vrea a fi un smartphone adevarat, atunci RAZR XT910 trebuie sa beneficieze de posibilitati variate de conectare la retelele de telefonie, lucru pe care il si face prin: WCDMA 850/2100/1900/900, GSM 900/850/1900/1800 si HSDPA 14,4 Mbp.

Din punct de vedere al receptiei si al semnalului in convorbiri, nimic iesit din comun, RAZR-ul se incadreaza perfect in trend-ul actual al smartphone-urilor care nici nu dezamagesc dar nici nu uimesc la acest capitol.

Sunetul in casca este destul de clar si intens, iar prezenta celui de-al doilea microfon pentru anularea zgomotelor exterioare isi face treaba mai ales cand suni pe cineva din metrou sau tramvai si nu mai esti nevoit sa te repeti.

Motorola XT910 TastaturaAgenda are suport pentru integrarea contactelor din cadrul retelelor sociale, iar tabul Phone ofera posibilitatea de a inregistra direct numarul format, precum si accesul la comezile vocale implementate de Motorola. Este prezenta si optiunea de a adapta recunoasterea vocala, astfel ca dupa un tutorial de 15 comenzi date, am reusit sa ma inteleg perfect cu “domnisoara” care imi forma numerele, imi zicea cat e ceasul, verifica mesajele sau deschidea Facebook-ul.

Despre difuzorul telefonului am numai cuvinte de lauda pentru ca acesta “tipa” atat de tare, incat va fi aproape imposibil sa ratezi vreun mesaj sau apel indiferent in ce buzunar ti-ai aruncat telefonul. Cat despre motorasul de vibratii, acesta are si el un efect infernal – vibreaza atat de tare, incat face si zgomot. Ca sa va faceti o idee, notificarea de golire a bateriei a reusit sa ma trezeasca din somn…

Tastatura pare destul de inghesuita, mai ales in modul portrait datorita marimii exagerate a tastelor: enter, shift sau backspace. Distanta dintre litere este destul de mica ceea ce favorizeaza erorile in tastare si incetinirea scrierii mesajelor sau mailurilor.

 

Display si camera:

Camera Motorola XT910Asa cum le sta bine terminalelor  “inteligente” din ziua de azi si Motorola XT910 se lauda cu un display de toata frumusetea: Super AMOLED de 4,3 inci cu rezolutie qHD (960×540 pixeli), 256 ppi si acoperit in totalitate de Gorilla Glass. Contrastul si culorile afisate vor incanta pana si cei mai pretentiosi dintre utilizatori.

Totusi, exista si cateva aspecte mai putin incantatoare si anume: luminozitatea destul de slaba a ecranului (in teste a fost tinut constant pe nivelul maxim), precum si utilizarea tehnologiei Pentile Matrix care “se simte” mai ales la afisarea culorilor deschise.

Poate una dintre cele mai interesante functii este auto-blocarea displayului in momentul in care telefonul este introdus in buzunar sau in geanta. Practic sunt folositi senzorii de lumina si proximitate pentru a detecta buzunarul si telefonul se blocheaza singur. Pentru evitarea blocarilor accidentale “jmecheria” functioneaza doar cand telefonul este in pozitie verticala.

Camera de 8 megapixeli isi face treaba exact asa cum ar trebui, reusind sa capteze extrem de rapid imagini de pana la 3264×2448 pixels si videoclipuri Full HD 1080p cu sunet stereo. Telefonul dispune de un blit pe baza de led, touch to focus, geo-tagging, detectia fetei, stabilizator de imagine si o multime de optiuni legate de modul de fotografiere: efecte, moduri de expunere, fotografiere multipla sau panorama.

Ne-a placut faptul ca telefonul poate fi deblocat direct in modul camera, optiune ideala pentru o fotografiere cat mai rapida.

Pozitia camerei este una nu foarte inspirata, pentru ca nu o data ni s-a intamplat sa obturam senzorul in timp ce incercam sa indreptam telefonul spre subiectul fotografiat. De asemenea odata capturate si stocate in galerie, pozele sunt accesate destul de greu, in special functia de pinch to zoom functioneaza extrem de sacadat…

Mai jos aveti cateva exemple foto/video:
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Fotografii Motorola RAZR XT910/”/]

Multimedia:

Multimedia Motorola XT910Motorola RAZR ascunde sub „capota” de kevlar un chipset TI OMAP 4430 format dintr-un procesor Cortex-A9 dual core la 1,2 GHz si un GPU PowerVR SGX540.

Dotarile hardware impreuna cu display-ul Super AMOLED qHD il recomandau drept un inamic inversunat al plictiselii. Cu alte cuvinte, i-am dat micutului niste formate video la „tocat”. Am fost placut surprinsi sa vedem ca ruleaza fara probleme: DivX, XviD, X264, MP4, MKV, toate cu player-ul stock. Totusi, la fisierele 1080p cu sunet pe mai multe canale si encodat DTS, RAZR-ul s-a poticnit si nu a redat decat partea de video. Prin instalarea BSPlayer am trecut si peste acest impediment si ne-am putut bucura din plin de ecranul telefonului.

Pe partea de player audio, XT910 ne-a impresionat atat prin puterea sunetului emis, dar si prin calitatea acestuia. Castile din pachet branduite ROKR se aud decent, usor peste medie, dar veti avea nevoie de niste dopuri ceva mai potente pentru a va bucura cu adevarat de ce stie sa faca micutul celor de la Motorola.

Interfata playerului este cat se poate de simpla, iar comenzile principale pot fi accesate atat printr-un widget de pe home screen, dar si in momentul in care ecranul este blocat. O simpla apasare pe tasta de deblocare si odata cu iluminarea displayului apare si playerul, lucru extrem de util cand vrei sa treci cat mai repede la urmatoarea melodie.

RAZR-ul dispune si de un egalizator atat pentru muzica din casti, cat si pentru sunetul din difuzor, dar este foarte bine ascuns prin meniuri, iar accesul la el este mai mult decat greoi – pana reusesti sa faci rost de bass se termina melodia…

 

Meniuri, conectivitate, memorie si baterie:

Meniu Motorola XT910Motorola XT910 ruleaza Android 2.3 Gingerbread si este in carti pentru update-ul la Ice Cream Sandwich. Asa cum era de asteptat, producatorul american a adus usoare modificari sistemului de operare prin adaugarea de widget-uri proprii, animatii prin meniuri si alte cateva optiuni de functionare.

Home-screeen-ul este compus din 5 ecrane pe care pot fi asezate si redimensionate destule foldere, shortcut-uri sau widget-uri. Navigarea prin meniul telefonului se face prin swipe stanga dreapta, iar aplicatiile pot fi grupate si asezate dupa bunul plac.

Din punct de vedere al conectivitatii, „micutul” celor de la Motorola se dovedeste extrem de bine dotat: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0 LE+EDR, microUSB si nu in ultimul rand o conexiune micro-HDMI. Pentru conectarea la televizorul din sufragerie veti avea nevoie de un cablu special care nu se gaseste din pacate in pachet.

XT910 vine cu o memorie interna de 16 GB si posibilitatea de a o extinde prin carduri micro-SD de pana la 32 de GB, care sunt introduse in fanta de langa micro-SIM. Producatorul a ales sa partajeze memoria: 3,57 GB pentru aplicatii si doar 8GB pentru fisierele personale, muzica sau filme. Daca vei avea de gand sa urmaresti serialul preferat in drum spre munca va trebui sa te orientezi neaparat catre un card de memorie.

Avand in vedere forma si carcasa unibody, smartphone-ul nu permite accesul la baterie, asa ca trebuie sa credem pe cuvant specificatiile producatorului: accumulator Li-Ion 1780 mAh. Daca luam in calcul grosimea de doar 7,1 mm, inghesuirea unei baterii cu asa o capacitate este mai mult ca sigur o performanta.

Cat despre autonomie, aceasta se incadreaza in trendul actual si veti reusi sa „stoarceti” doua zile de utilizare medie spre intensa. Cel mai mare consumator de energie este fara indoiala internetul, care goleste vizibil bateria la fiecare utilizare.

 

Navigare WEB si Navigatia GPS:

Motorola XT910 BrowsingProcesorul dual-core isi face pe deplin treaba mai ales cand vine vorba de incarcarea paginilor de internet. Indiferent cat de complexe ar fi acestea, se incarca cu „viteza luminii”. Totusi aceasta viteza vine cu un pret: consumul excesiv de energie. Functiile de scroll sau pinch to zoom sunt extrem de fluide odata ce pagina a fost incarcata complet.

Singurul minus notabil ar fi browser-ul, care nu dispune de prea multe optiuni si nu de putine ori a incarcat paginile usor anapoda. Spre exemplu, pagina de Yahoo era incarcata normal o data la doua trei incercari. Dupa instalarea unui alt browser din Market, in cazul de fata am optat pentru Opera, lucrurile au revenit la normal si nu am mai sesizat alte probleme in timpul browsing-ului.

Suportul pentru Flash este si el prezent si va puteti bucura din plin de videoclipuri de pana la 720p (la 1080p nu se mai intelege nimic) sau jocuri in browser.

Navigatia GPS se face prin intermediul aplicatiei Google Maps, care ofera suport pentru harti 3D, Street View si navigare turn by turn. Conexiunea cu satelitii si determinarea pozitiei nu functioneaza la interior, totusi in aer liber localizarea este destul de rapida, sunt necesare intre unu si doua minute.

 

Aplicatii:

Motorola XT910 AplicatiiAplicatiile de baza, regasite in orice smartphone Android, functioneaza impecabil, iar  Motorola nu a ezitat sa isi puna amprenta prin usoare modificari de design si prin introducerea de tranzitii si animatii.

Exista si o serie de aplicatii special dezvoltate de producatorul american, prezente pe RAZR si menite sa usureze utilizarea zilnica a telefonului:

Smart Actions: permite automatizarea unor actiuni pe principiul actiune si reactiune. Poti determina telefonul sa faca automat anumite actiuni atunci cand sunt indeplinite niste conditii prestabilite. Spre exemplu sa trimita un mesaj cuiva in momentul in care GPS-ul detecteaza ca ai ajuns intr-un anumit loc, sa ruleze o aplicatie sau un fisier la o anumita ora si asa mai departe.

Motoprint: telefonul detecteaza imprimantele Epson sau HP prezente intr-o retea wireless si permite printarea direct de pe telefon fara instalarea altor drivere sau programe.

Social Location: iti permite sa le arati amicilor unde esti si de asemenea sa vezi in ce locatii sunt si se distreaza prietenii tai din Facebook.

Voice Commands: comenzi vocale ceva mai bine implementate. Totusi departe de Siri, dar aplicatia poate fi calibrata in asa fel incat sa inteleaga perfect ce ii ceri chiar daca nu esti vorbitor nativ de limba engleza.

 

Concluzii:

Motorola XT910 LogoA venit timpul sa dam verdictul! Este RAZR-ul o noua vedeta Motorola? Poate acest model sa resusciteze vanzarile relativ modeste ale producatorului american prin comparatie cu principalii competitori?

Fara indoiala, RAZR XT910 are toate calitatile unei vedete in adevaratul sens al cuvantului: look-ul, nonconformismul, dotarile de ultima generatie, performantele si brand-ul genereaza o imagine cat se poate de cool la adresa mostenitorului familiei RAZR. Dar oare este de ajuns? Cati dintre noi pot fi convinsi prin atractia de moment? Destul de multi, dar nu e suficient incat giganti precum Apple sau Samsung sa se simta amenintati.

Noul RAZR este un telefon reusit, cu multe calitati dar care da impresia unui efort din partea Motorola. Adica oricat de bun ar fi parca sugereaza ideea ca prodcatorul american ar fi vrut cu orice pret sa-si redobandeasca gloria apusa, iar cu un singur produs nu se face primavara.

Merita cumparat sau nu? Daca ai avut macar un telefon Motorola de-a lungul timpului, sigur ai ramas cu o oarecare nostalgie si ar merita sa incerci „primul” flagship Android produs de acestia.Pachet Motorola XT910

Din punct de vedere al pretului, la ora actuala RAZR-ul poate fi gasit la EvoMAG pentru aproximativ 2.300 de lei, ceea ce plaseaza modelul in competitie directa cu greii din industrie: Galaxy Note, Galaxy Nexus, iPhone 4 si altii. Mai mult ca sigur, succesul acestui model depinde in mare parte de stabilirea unui pret ceva mai accesibil care sa puna si mai bine in evidenta toate calitatile „vedetei” Motorola.

Ramane sa vedem in ce directie se va indrepta dezvoltarea Motorola in continuare avand in vedere faptul ca au fost preluati de Google. Poate vom asista la un nou succes Motorola – un Moto-Nexus, de ce nu?