09 mart. 2023 | 20:04

Protestele violente din Georgia au speriat Guvernul. Ce se întâmplă cu legea inspirată de la ruși

ULTIMA ORĂ
Protestele violente din Georgia au speriat Guvernul. Ce se întâmplă cu legea inspirată de la ruși

Visul Georgian, partidul de guvernământ din Georgia, a precizat, joi, că retrage proiectul de lege controversat privind „agenţii străini”, după două nopţi de proteste violente, pe fondul criticilor că este inspirat de la ruși şi că reprezintă o reorientare a ţării către autoritarism.

Georgia renunță la proiectul de lege controversat

„În calitate de partid de guvernământ responsabil faţă de fiecare membru al societăţii, am decis să retragem în mod necondiţionat acest proiect de lege pe care îl susţineam”, a anunțat Visul Georgian.

Proiectul de lege a fost prezentat „într-o lumină proastă și înşelătoare”, a mai spus formaţiunea politică, menţionând că va lansa consultări publice pentru „a explica mai bine” scopul acestui text.

Delegaţia Uniunii Europene în Georgia a salutat decizia retragerii proiectului de lege. De asemenea, a transmis că îi „încurajează” pe „toţi liderii politici din țară să reia reformele proeuropene”.

Acest proiect controversat prevedea că organizaţiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate erau obligate să se înregistreze ca „agenţi străini”. În caz contrar, ele riscau amenzi. Potrivit opoziției, legea copia un act normativ adoptat în Rusia, în 2012, pe care Kremlinul îl foloseşte de atunci pentru a reprima mass-media şi vocile critice.

Protestele violente din capitala Tbilisi au avut efect

Adoptarea în primă lectură a proiectului despre agenţii străini a provocat proteste masive în capitala Tbilisi, manifestanții fiind dispersați cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Miercuri, Ministerul georgian de Interne a spus că cel puţin 77 de persoane au fost arestate.

Poliția din capitala georgiană Tbilisi a folosit, miercuri seară, gaze lacrimogene și tunuri cu apă, încercând să reprime a doua zi consecutivă de proteste față de legea „agenților străini”, despre care criticii spun că ar limita libertatea presei și ar submina eforturile țării de a deveni candidată UE. Mii de persoane au ieșit pe străzile orașului, unii încercând să pătrundă în Parlament. Imaginile prezentate de Georgian TV au arătat sute de polițiști pe străzi, purtând căști și ținând scuturi.