Se întâmplă cu prețurile la alimente din România și nu se mai aștepta nimeni: ”Iată un semnal bun”
După o perioadă de scumpiri agresive, o creștere galopantă a inflației și o scădere masivă a puterii de cumpărare, se pare că începe să răsară soarele și în coșul de cumpărături al românilor. Prețurile la alimente, dacă este să-l credem pe ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se duc în jos.
Ministrul Agriculturii a fost prezent la mijlocul acestei săptămâni la Târgul de Primăvară din curtea ministerului. În contextul cu pricina a făcut mai multe afirmații legate de evoluția prețurilor la alimentele din coșul zilnic al românilor. În opinia sa, valoarea de achiziție s-a mai liniștit, iar trendul este unul descendent.
Scad prețurile la alimente în România
“Eu spun că preţurile s-au liniştit, o parte din ele au scăzut. Dumneavoastră la televizor daţi în fiecare seară şi iată că aseară era la un post de televiziune, nu spun la care şi nici nu spun care supermarket a anunţat că s-au făcut reduceri de preţuri, iar dumneavoastră aţi făcut această publicitate şi bine că aţi făcut-o, ca să ştie oamenii. Iată un semnal bun şi din acest punct de vedere am siguranţa că şi celelalte preţuri vor avea acelaşi comportament de scădere la produsele care sunt acum pe piaţă”, a declarat, miercuri, Petre Daea.
În ceea ce privește prețurile ridicate ale trufandalelor din piețele din România, există o explicație clară. “Sigur că am o părere, am şi o explicaţie în acelaşi timp, am şi o îngrijorare vizavi de cele spuse de dumneavoastră, cum fiecare dintre noi o are. Eu spun aşa: în momentul în care apar trufandalele şi oferta este mică pe piaţă şi este dorinţa de câştig – uneori este o dorinţă legitimă având în vedere faptul că se obţin cu efort aceste produse în momentele în care temperatura este asigurată artificial şi costurile sunt ridicate – este normal să fie un preţ, dar unul al respectului faţă de muncă şi să nu ne lăcomim cu preţurile în pieţe gândindu-ne că vom câştiga. Le-am spus şi producătorilor, cum de altminteri îi asigur şi pe consumatori că de aceea facem aceste târguri tocmai pentru a se realiza schimbul de marfă şi pentru a genera acest interes spre produsele româneşti, în aşa fel încât să ne asigurăm consumul zilnic şi să mărim interesul fermierilor pentru a cultiva culturile respective”, a explicat ministrul.