Ieși mai repede la pensie, în România: spune-mi unde ai locuit, ca să-ți spun cât trebuie să muncești
În România, există surprinzător de multe localități foarte poluate, unele dintre ele cu probleme grave pe acest subiect de zeci de ani. Cei care au lucrat în aceste orașe sau comune sunt recompensați de statu român pentru sacrificiu printr-o pensionare anticipată, fără nicio reducere a veniturilor lunare.
În fiecare an, lista localităților intens poluate se actualizează, iar cei care au locuit acolo cel puțin trei decenii pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizări. În 2023, sunt nu mai puțin de trei proiecte legislative care adresează acest subiect și s-au bucurat deja de votul senatorilor la începutul acestei săptămâni. Un al patrulea proiect a fost adoptat cu câteva zile în avans.
Unde trebuie să stai să ieși mai repede la pensie
În România, există deja o listă de localități în care, dacă ai locuit pentru cel puțin 30 de ani, poți ieși mai repede la pensie cu doi ani fără penalități. Pe aceeași listă au fost adăugat în această săptămână și localitățile Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din județul Arad. Municipiul Pitești din județul Argeș este de asemenea inclus în acest an pe lista ”privilegiaților”.
Se dorește introducerea localităților amintite în lista celor care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece zonele respective au fost poluate de activitățile ce au presupus extracția, prelucrarea sau utilizarea de amoniac şi derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor etc, conform avocatnet.ro.
Particularitățile de mai sus au fost incluse doar într-unul dintre proiectele menționate în introducere. Un alt proiect reduce vârsta de pensionare pentru românii din alte opt localități, pe lângă cele menționate deja. Lista include Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş. „Studiile efectuate în aceste zone arată că speranţa de viaţă este cu 6 – 10 ani mai scăzută decât media naţională (din cauza poluării – n. red.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare”, spun inițiatorii.
Un al treilea proiect introduce pe lista pensionării anticipate cu doi ani fără penalități persoanele care au locuit minim 30 de ani în Bistra și Sălciua din județul Alba, Comănești, județul Bacău și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume. Al patrulea proiect include municipiul Codlea din județul Brașov, o zonă care „a fost afectata de poluare timp îndelungat, încă de la înfiinţarea Uzinei «Colorom»”.
Toate proiectele menționate trebuie promulgate de președinte și publicate în Monitorul Oficial pentru a-și face resimțite efectele în piață.