07 mart. 2023 | 22:23

FOTO Armata Română a creat „drona de buzunar”, cum arată dispozitivul. Ce altă veste a dat MApN VIDEO

ULTIMA ORĂ
FOTO Armata Română a creat „drona de buzunar”, cum arată dispozitivul. Ce altă veste a dat MApN VIDEO

Armata Română anunță că a dezvoltat „drona de buzunar” pentru militarii din teren. După omologare, dispozitivul ar urma să intre în dotarea soldaților pentru recunoașterea „imediată în câmpul tactic”, a precizat șeful Direcției pentru Armamente din MApN, generalul-maior Teodor Incicaș. De asemenea, oficialul militar a declarat că țara noastră cumpără tancuri Abrams, deoarece „e cel mai bun și are o unicitate a lui în realizarea misiunilor”.

Armata Română și-a făcut „dronă de buzunar”

„Noi abordăm achiziția sistemelor aeriene fără pilot pe diverse paliere, paliere reglate prin definițiile din documentele noastre sau prin definițiile NATO. Vă dau un singur exemplu. Anul trecut am realizat prin cercetare proprie așa numita „dronă de buzunar” pe care acum urmează să o omologăm și după să o achiziționăm pe baza proiectelor noastre, să o introducem în dotarea militarilor”, a spus Teodor Incicaș în interviul acordat publicației Observatorul Militar.

O dronă care este necesară militarului ca individ în ceea ce privește cunoașterea imediată în câmpul tactic și recunoașterea în special în zona urbană”, a subliniat șeful achizițiilor militare.

După omologare va intra în dotarea MApN

Potrivit generalului-maior Teodor Incicaș, „la sistemele aeriene fără pilot, pe primul palier avem sistemul mini care este în dotarea batalioanelor, brigăzilor și a căror achiziție intenționăm s-o facem în acest an. Acest sistem este destinat recunoașterilor în distanțe mai scurte, 20-25 de kilometri”.

„Sistemul aerian de tip tactic este acel sistem fără pilot care în conformitate cu cerințelor noastre – avem o cerință proprie să fie de până în 100 de kilometri (n.r. – raza operațională). În clipa de față, la Agenția de Cercetare pentru tehnică și Tehnologie Militară am realizat un prim produs și urmează să dezvoltăm unul cu aterizare și decolare pe verticală, acest produs după omologare va intra în dotarea Armatei României”, a explicat șeful direcției pentru armamente din MApN.

Ce alte planuri are țara noastră

Teodor Incicaș a menționat că, dincolo de aceste tipuri de drone de mai mici dimensiuni, Armata Română derulează programele de achiziție pentru sistemele aeriene fără pilot de dimensiuni mari și de complexitate ridicată, cu raze de peste 200 de kilometri, fiind deja semnate contracte sau s-a obținut aprobarea Parlamentului și se fac negocieri acum.

În plus, România va cumpăra un batalion de tancuri americane Abrams printr-un acord de tip „Guvern- Guvern” (G2G) cu Statele Unite, a mai dezvăluit Incicaș.

„Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că (n.r. – tancul Abrams) e cel mai bun mijloc și are o unicitate a lui în realizarea misiunilor”, a indicat generalul român.

Prin urmare, va fi trimisă Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziția unui „batalion de tancuri Abrams”, fără ca șeful direcției pentru armamente din MApN să specifice exact numărul de blindate pe care armata română dorește să le cumpere și costul exact al achiziției. De regulă, un batalion de tancuri la standard NATO conține 54 de vehicule blindate.