06 mart. 2023 | 22:39

Ciolacu a anunțat candidatul PSD la Primăria Capitalei. Cine sunt miniștrii „performanți” care rămân în guvern și după rotativă

ULTIMA ORĂ
Ciolacu a anunțat candidatul PSD la Primăria Capitalei. Cine sunt miniștrii „performanți” care rămân în guvern și după rotativă

Gabriela Firea este candidatul social-democrat la Primăria Capitalei, a anunțat, luni seară, președintele PSD, Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, „administraţia nu e la îndemâna oricui”. Demnitarul a oferit detalii importante și despre rotativa guvernamentală.

Ciolacu mizează pe Gabi Firea la Primăria Capitalei

„Gabriela Firea este candidatul PSD la Primăria Generală a Capitalei. Vreţi să ieşim după emisiune prin Bucureşti să vedem ce a făcut Nicuşor Dan din Bucureşti? E vreun dezvoltator în Bucureşti care nu îşi face cruce să scape odată de el? E cineva care să îl laude pe Nicuşor Dan? A făcut ceva Nicuşor în Bucureşti? Nu ai apă caldă, nu ai apă rece, nu ştiu cu ce mafie se bate”, a spus Marcel Ciolacu la România TV.

Liderul PSD a mai afirmat că „administraţia nu e la îndemâna oricui”: „Domnul Nicuşor Dan poate să fie un om inteligent şi am înţeles că e un om foarte inteligent. Administraţia nu e la îndemâna oricui, nu e o meserie uşoară, trebuie să te pricepi. Eu înţeleg cu oamenii noi din politică, am văzut ce a făcut şi ăla de la Braşov cu Curtea de Conturi, l-am văzut şi pe ăla de la Timişoara. Îmi pare rău, în acest moment nu au făcut faţă aceşti oameni la simple funcţii în administraţie”.

În toamnă (7 septembrie 2022), Gabi Firea a precizat că nu îşi doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale, ci la Primăria Capitalei, dar înţelege că sunt anumite jocuri care se fac, pentru că întotdeauna trebuie să fie conflicte.

„Categoric, eu îmi doresc să continui proiectele de la Bucureşti, nici nu s-a pus problema să vizez o altă funcţie”, a declarat aceasta.

Precizări despre rotativa guvernamentală

De asemenea, președintele PSD a dezvăluit că rotativa guvernamentală va avea loc într-un interval convenit cu premierul Nicolae Ciucă, respingând ipoteza ca președintele României, Klaus Iohannis, ar putea să refuze nominalizarea sa ca premier.

„Sunt convins că și domnul președinte Iohannis este la curent cu acordul nostru de coaliție, și am pretenția că știe și cum mă cheamă – chiar și de pe vremea când eram cel care voia să vândă Ardealul (sugestie legată de vechile acuzații ale președintelui Iohannis la adresa PSD). (…) Nu cred că dl Iohannis va nominaliza pe altcineva. Pentru el, pentru noi și pentru România, importantă este stabilitatea și cred că, într-un an și jumătate, am dovedit că putem avea stabilitate. Suntem în fata unei coaliții care a adus o stabilitate, trebuie sa respectăm un acord politic”, a punctat Ciolacu.

Liderul social-democrat exclude ca premierul Ciucă să nu își anunțe demisia, deși asta nu se va întâmpla chiar în ziua de 25 mai: „Nu îmi place nici mie să rămânem într-un cerc îngust și strict referitor la această zi de 25, dar rotația va avea loc. Prim-ministrul își va da demisia la momentul pe care-l convenim împreună, iar până atunci vom avea totul pregătit. (…) Și nu va fi o schimbare cu scandal în interiorul coaliției. Lucrurile vor fi mai ușoare și mai simple decât ne închipuim acum. Important este să avem programul de guvernare stabilit și lista cu noii miniștri”.

Liderul PSD a nominalizat doi miniștri „performanți” care rămân în guvern și după rotativă

În plus, Ciolacu a indicat că, în momentul în care actualul premier demisionează, tot guvernul va pleca. Cu toatea acestea, o parte dintre actualii miniștri trebuie păstrați și în noul executiv. Astfel, i-a menționat pe actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, și pe ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

„E normal ca la rotativă să îmi doresc și eu un guvern de performanță, cu oameni care au confirmat. Cei care n-au confirmat, vom găsi soluție în interiorul fiecărui partid (…) Nu pot să nu zic că-s performanți un ministru ca Boloș, care știu ce a găsit la Ministerul Fondurilor Europene, sau un ministru ca Grindeanu, care are cea mai mare execuție bugetară din toată istoria Ministerului Transporturilor. O să vedeți, e foarte posibil ca, până în 2024, bănățeanul Grindeanu să facă Autostrada Moldovei, care a tot fost promisă în ultimii 20 de ani ”, a conchis Marcel Ciolacu.