06 mart. 2023 | 23:40

Motivul real pentru care Putin vrea să ia Bahmutul. Ce se întâmplă dacă orașul din estul Ucrainei cade

ULTIMA ORĂ
Motivul real pentru care Putin vrea să ia Bahmutul. Ce se întâmplă dacă orașul din estul Ucrainei cade

Pe măsură ce războiul din Ucraina a intrat în al doilea an, atenția este îndreptată asupra unui mic oraș răvășit de lupte: Bahmut. În estul regiunii Donețk se desfășoară una dintre cele mai aprige și sângeroase bătălii, în timp ce armata rusă încearcă să obțină prima sa victorie majoră pe front, după capturarea orașelor estice Severodonețk și Lisiciansk în vară.

Bătălia pentru Bahmut continuă

Confruntarea îndelungată pentru Bahmut s-a soldat cu pierderi grele de ambele tabere, primarul orașului susținând că nu mai există clădire care să nu fie atinsă de obuze și rachete.

Prezența soldaților ruși în estul Ucrainei reflectă obsesia lui Vladimir Putin de a cuceri regiunile Donețk și Lugansk, cunoscute colectiv sub numele de Donbas, un obiectiv important pe care trupele ruse au fost însărcinate să îl realizeze până în martie, spun oficialii ucraineni.

Înainte de invadarea Ucrainei, acest mic oraș din estul țării găzduia o industrie minieră de sare, o fabrică de metale neferoase, o fabrică de vinuri și peste 70.000 de oameni. Deși numele său provine de la râul Bahmutovka, a fost redenumit Artiomovsk în timpul perioadei sovietice, care a rămas până în 2016, când numele său original a fost restabilit ca parte a efortului de „desovietizare”, notează Time.

Oamenii nu au apă, curent și căldură

Pentru localnicii din Bahmut, timpul petrecut pe linia frontului nu a început în 2022, ci în 2014, odată cu luptele dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși din Donbas. În prezent, mai puțin de 1% din populația de dinainte de război a rămas în oraș, trăind fără curent, apă sau căldură. Dacă planul Moscovei consta în cucerirea Donbasului până în primăvară, atunci capturarea Bahmut era o etapă importantă în demersul său spre est.

De ce orasul Bahmut este o fortareata de neinvins. Ucrainenii sustin ca nimeni nu va capitula vreodata acolo

Orașul Bahmut

„Poarta de acces” a rușilor

Michael Kofman, directorul departamentului de studii despre Rusia, cu sediul în SUA, relatează că Bahmutul reprezintă „o poartă de acces” către Sloviansk și Kramatorsk, ambele fiind supuse unor atacuri recente cu rachete rusești. Acest rezultat nu este neapărat iminent, cu atât mai puțin probabil. Cele două forțe rivale luptă în zona Bahmut cel puțin din luna mai. Astfel, bătălia de uzură a căpătat o semnificație supradimensionată ca teatru de război, mai ales că trupele și resursele au început să se reverse în micul oraș.

„Bahmut a devenit acest strigăt de raliere în spațiul informațional rus”, a spus Karolina Hird, analist al Institutului pentru Studiul Războiului, explicând că micul oraș ucrainean reprezintă unul dintre puținele locuri în care forțele sale au obținut câștiguri tangibile.

Merită apărat chiar cu orice preț?

Potrivit Bild, care citează surse din conducerea politică a Ucrainei, între președintele Volodimir Zelenski și cel mai important general al său, Valerii Zalujnîi, șeful Statului Major de la Kiev, au izbucnit dispute în legătură cu retragerea trupelor din Bahmut.

Cu toate că Zalujnîi a recomandat, în urmă cu câteva săptămâni, o retragere a forțelor ucrainene din Bahmut, conducerea de la Kiev ar fi ajuns să privească orașul ca un simbol al rezistenței în fața inamicilor.

Un consilier militar ucrainean a dezvăluit că, „la început, Bahmut a fost o capcană pentru ruși, acum a devenit o capcană pentru noi”.

„Îi ucidem într-un raport de 1:7 (n.r. – șapte ruși mor pentru fiecare ucrainean ucis), acesta este singurul motiv militar pentru a ține Bahmutul. Dar trupele ar fi trebuit să se retragă acum trei săptămâni, când rușii au luat Krasnaia Gora”, a subliniat el.

Ce se întâmplă dacă Bahmutul este cucerit de armata lui Putin

Căderea orașului ar fi o victorie modestă pentru Vladimir Putin, dar și una „a la Pirus”, având în vedere toate resursele folosite. Într-adevăr, Occidentul estimează că numărul trupelor ruse ucise sau rănite în război până acum se apropie de 200.000, față de numărul de doar 80.000 din august.

Dovezile recente arată că soldații ruși sunt forțați să intre în „lupte corp la corp” în Ucraina, probabil din cauza lipsei de muniții, în timp ce recruții mobilizați sunt puși să lupte cu lopețile de infanterie folosite și la săparea tranșeelor.

Deși pierderea Bahmutului ar fi dăunătoare pentru Ucraina, din punct de vedere simbolic, nu ar avea un impact semnificativ asupra efortului de război al Kievului.