01 mart. 2023 | 16:52

Iohannis îi lasă pe primari fără banii de la buget. Legea prin care amenzile autorităților erau plătite de stat, întoarsă în Parlament

ULTIMA ORĂ
Iohannis îi lasă pe primari fără banii de la buget. Legea prin care amenzile autorităților erau plătite de stat, întoarsă în Parlament

Legea prin care primarii și autoritățile publice își pot plăti amenzile din banii publici a fost trimisă spre reexaminare Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ prevede că, „la cererea creditorului, în termenul de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită, care curge de la expirarea termenelor prevăzute la alin. (1) şi care nu au fost respectate în mod culpabil, instanţa de executare, prin hotărâre dată cu citarea părţilor, aplică persoanei juridice, autorităţii sau instituţiei publice, după caz, o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalităţi, în condiţiile art. 906 din Codul de procedură civilă, pentru un termen maximum de 3 luni, socotit de la data comunicării încheierii privind stabilirea amenzii”.

„Amenda va fi plătită din fonduri publice”

Preşedintele Iohannis subliniază că, în condiţiile în care legea supusă reexaminării schimbă concepţia normativă cu privire la persoana susceptibil a fi sancţionată cu amendă – pentru ipoteza în care debitorul, autoritate publică, nu execută de bunăvoie obligaţia stabilită prin hotărârea judecătorească pronunţată de instanţa de contencios administrativ – înlocuind „conducătorul autorităţii publice” cu „persoana juridică, autoritatea sau instituţia publică”, se impune reanalizarea dispoziţiilor.

„Apreciem că dispoziţiile menţionate trebuie să prevadă obligaţia exercitării acţiunii în regres, nu doar posibilitatea de a se îndrepta cu acţiune împotriva celor vinovaţi de neexecutarea hotărârii. Utilizarea verbului „se poate”, prevăzut de norma în vigoare, îşi găsea raţiunea atunci când persoana susceptibil a fi sancţionată cu amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere era conducătorul autorităţii publice.

Având în vedere că persoana sancţionată devine persoana juridică, autoritatea sau instituţia publică, amenda va fi plătită din fonduri publice. În această situaţie, este necesară instituirea obligativităţii exercitării acţiunii în regres şi, în consecinţă, recuperarea sumelor respective de la persoana sau persoanele vinovate de neexecutarea hotărârii judecătoreşti”, subliniază Klaus Iohannis.