24 feb. 2023 | 18:46

FOTO Prima localitate din România cu un sistem inteligent pentru pietoni. Cum funcţionează, șoferii sunt uimiți

ULTIMA ORĂ
FOTO Prima localitate din România cu un sistem inteligent pentru pietoni. Cum funcţionează, șoferii sunt uimiți

Deoarece România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalităţii în accidentele rutiere din Uniunea Europeană, mai mulţi tineri din Timişoara au inventat un sistem modern de avertizare a șoferilor la trecerile de pietoni. Datorită inteligenței artificiale, pietonii care traversează strada sunt detectaţi de o cameră, apoi conducătorii auto sunt avertizaţi cu ajutorul mai multor lumini.

Localitatea din România care se mândrește cu un sistem inteligent pentru pietoni

Un sistem „smart” de avertizare a șoferilor la trecerile de pietoni nesemaforizate a fost pus în funcțiune lângă Timișoara, în comuna Dumbrăvița. Metoda folosește inteligența artificială, camere video pentru detectarea pietonilor și avertizarea conducătorilor auto asupra locației acestora. Proiectul pilot a fost creat de o echipă de tineri din Timișoara și are ca scop reducerea numărului de accidente și de incidente în trafic, fiind oferit gratuit comunității pentru a-și dovedi eficiența.

Cine sunt creatorii proiectului pilot

Patru absolvenţi ai Universității Politehnica din Timişoara au creat un sistem inovator, care ar putea reduce semnificativ accidentele rutiere în localități. La o trecere de pietoni s-au montat mai multe camere ce detectează chiar şi mişcările bruşte ale oamenilor, cu ajutorul inteligenţei artificiale. Şoferii sunt avertizaţi apoi, din timp, că cineva urmează să traverseze strada.

Creația lor a pornit de la ideea de a folosi inteligența artificială, algoritmi de calcul și sistemele de avertizare pentru a preveni accidentele și incidentele din trafic. Tinerii timișoreni și-au dorit o soluție pentru a-i proteja pe pietoni. Astfel, a luat naștere un start-up, Blume Technologies, la care au lucrat șase luni.

„Noi am creat acest sistem ITS (Intelligent Transport System) care își propune creșterea siguranței celor mai vulnerabili participanți la trafic, vorbim de pietoni. Noi aici ne referim mai ales la copiii care trebuie să treacă zilnic o trecere nesemaforizată de lângă școală, însă sistemul va fi eficient și acolo unde vizibilitatea este redusă pentru șoferi din cauza arhitecturii străzii, sau acolo unde există riscuri mari și amplasarea unui semafor clasic ar îngreuna mult traficul.”, a explicat Robert Olariu de la Blume Technologies.

Unde a fost amplasat

După o jumătate de an de muncă în dezvoltarea proiectului pilot, sistemul a fost montat în localitatea Dumbrăvița din județul Timiș, pe o trecere de pietoni nesemaforizată, într-o zonă care s-a dezvoltat foarte mult în ultimul deceniu.

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, cu 86 de decese cauzate de accidentele rutiere la un milion de locuitori, țara noastră a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalităţii.