13 mart. 2023 | 08:43

Se întâmplă în toate restaurantele din România, începând cu 15 martie. ANPC a dat lege

ULTIMA ORĂ
Se întâmplă în toate restaurantele din România, începând cu 15 martie. ANPC a dat lege

Schimbare radicală pentru HoReCa! Începând cu 15 martie 2023, Ordinul ANPC 201/2022 obligă restaurantele, firmele de catering și fast-food-urile din România să specifice detaliile despre declarația nutrițională a fiecărui preparat din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți. Din nefericire, majoritatea celor vizați încă nu au aflat despre modificare și vor fi luați prin surprindere.

Nou ordin ANPC pentru restaurante

Toate alimentele preparate în bucătăria proprie, fără etichete, vor avea specificate detalii despre declarația nutrițională a fiecărui fel de mâncare din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți. Cu alte cuvinte, HoReCa este obligată să afișeze declarația nutrițională a fiecărui preparat.

Trebuie precizat că informațiile despre Ordinul 201/2022 al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nu sunt chiar noi, însă data inițială de implementare (final de 2022) s-a prelungit până la 15 martie 2023, de aici și interesul în perioada aceasta.

Pe scurt, specialiștii ANPC vor să alinieze informațiile despre preparatele culinare servite într-o locație alimentară publică la Regulamentul UE nr. 1169/2011, care obligă prezentarea tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale pe etichetele acestora.

Cele cinci elemente care trebuie incluse în meniu sunt:

1. Cantitatea – fiecare ingredient al preparatului trebuie să aibă menționată cantitatea exactă;

2. Aditivii – sunt adăugați pe lista de ingrediente cu denumirea categoriei, urmată de codul numeric UE sau denumirea specifică;

3. Declarația nutrițională trebuie să cuprindă următoarele elemente – valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal, cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, glucide (din care zaharuri) și de sare, toate exprimate în grame (g);

4. Componentele cu efect alergen – sunt respectate prevederile Ordinului 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse ce pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate;

5. Ingredientele provenite din produse congelate.

Cui se adresează legea

Ordinul 201/2022 se adresează, mai ales, braseriilor, pizzeriilor, berăriilor, barurilor, cafenelelor, fast-food-urilor (inclusiv cele drive-in), unităților pentru organizarea evenimentelor, teraselor și grădinilor, cofetării/patiserii, bufeturilor și rotiseriilor. Acestea sunt principalele unități vizate de ANPC, dar instituția stipulează că nu se va limita la această listă.