22 feb. 2023 | 10:11

Încrederea românilor în bănci, la un minim istoric: de unde ne împrumutăm când avem nevoie de bani, ce spun cifrele

ACTUALITATE
Încrederea românilor în bănci, la un minim istoric: de unde ne împrumutăm când avem nevoie de bani, ce spun cifrele

Din ce în ce mai mulți români ”s-au ars” în relație cu banca. Dobânzile variabile, ROBOR-ul și IRCC-ul au îngropat mulți în datorii aproape imposibil de plătit. În această situație, când vine vorba de urgențe financiare, au început să caute alternative.

Aproape jumătate dintre români, atunci când au nevoie de bani, în defavoarea băncilor, ar apela la familie sau prieteni – 47%. Doar 29%, puțin peste un sfert, mai sunt deschiși la posibilitatea unui împrumut bancar, după cum reiese dintr-un studiu de piață apărut în această săptămână și citat de Agerpres.

Românii și banii, în 2023

O concluzie interesantă a Reveal Marketing Research este că 60% dintre români au încredere în aplicațiile de banking mobil și sunt convinși că ”le țin banii în siguranță”. Urmează în clasament, foarte aproape cu 59%, internet banking-ul, site-urile băncilor.

Doar 56% dintre români mai au încredere în bănci că le vor ține banii în siguranță, cu mențiunea că procentul crește la 65% în cadrul membrilor generației Z și 63% pentru românii peste 55 de ani. În Google Pay, în schimb, 46% dintre români au încredere, iar cu Apple Wallet se împacă 41% dintre participanții la sondaj. În mod previzibil, tinerii membri ai generației Z, între 18 și 24 de ani, au mai multă încredere în portofelul digital Apple – 52%. Un pic ciudată este scăderea încrederii la 34% în privința Google Pay, dar s-ar putea să aibă legătură cu faptul că, în această categorie de vârstă, mai mulți au iPhone.

Vizavi de încrederea în comercianții online, românii nu stau foarte bine la acest capitol, când vine vorba de siguranța banilor lor. Doar 31% au încredere în comercianții online internaționali și 38% în comercianții online locali. Platformele intermediare care procesează plățile au un procent un pic mai ridicat, 45%.

Vizavi de administrarea banilor, 21% insistă pe faptul că nu pot pune bani deoparte, în scădere față de aprilie 2022, când 29% aveau aceeași poziție. Tot pe acest subiect, conform economedia.ro, 32% din totalul celor intervievaţi susţin că vor economisi mai puţin decât în prezent, iar 28% declară că vor economisi la fel ca până acum. Pentru 15% dintre români economiile vor creşte, comparativ cu 8% care au declarat în aprilie 2022 că vor economisi mai mult ca în prezent.

În materie de comenzi online, 45% dintre respondenţi preferă să plătească în mediul virtual la plasarea comenzii, în special persoanele cu vârste între 45 şi 55 ani (55%), în timp ce 44% preferă să achite comanda cash la livrarea coletului. Plata ramburs este preferată într-o măsură semnificativ mai mare de către tinerii între 18 şi 24 de ani (58%) şi de către persoanele din mediul rural (53%).

Jumătate dintre români (50%) declară că vor folosi din ce în ce mai puţini bani cash decât până acum, într-o măsură semnificativ mai mare persoanele între 45 şi 55 de ani. Peste o treime (34%) au afirmat că vor folosi banii cash în aceeaşi proporţie ca şi în prezent, în timp ce 7% subliniază că vor utiliza mai mulţi bani cash.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele