21 feb. 2023 | 18:25

Prețul petrolului vine cu semne clare pentru șoferi: cauzele care influențează piața de carburant

ACTUALITATE
Prețul petrolului vine cu semne clare pentru șoferi: cauzele care influențează piața de carburant

Prețurile țițeiului Brent s-au stabilizat după scăderile recente, susținute de date mai bune decât se preconizase despre activitatea de afaceri, precum și de reducerile ofertei și de speranțe pentru o redresare a cererii chineze.

Creșterea dinamică a serviciilor a însemnat că redresarea activității de afaceri din zona euro a luat avânt luna aceasta, a arătat un sondaj marți, indicând perspectivele economice europene mai puțin sumbre decât se temea anterior. Un sondaj însoțitor a arătat că întreprinderile din Marea Britanie raportează o creștere neașteptată a activității.

Țițeiul Brent de referință global a scăzut cu 26 de cenți, sau 0,3%, la 83,81 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 1,02 dolari, la 77,36 dolari.

Privind în 2023, cererea de petrol va depăși oferta, a spus Tamas Varga de la brokerul de petrol PVM.

„După un 2022 turbulent, pare din ce în ce mai plauzibil că economia globală va evita recesiunea, ratele dobânzilor vor atinge vârful în timpul verii, consumul global de petrol va crește treptat, în timp ce oferta de petrol va avea dificultăți să țină pasul cu creșterea cererii”, a spus el.

Ce se întâmplă pe mapamond

Între timp, piețele financiare mai largi se vor concentra pe procesele verbale de la ultima întâlnire a Rezervei Federale din SUA, după ce datele recente au crescut probabilitatea ca ratele dobânzilor să rămână ridicate pentru mai mult timp.

Luni, prețul petrolului a crescut cu peste 1% din cauza optimismului față de cererea chineză, pe care analiștii se așteaptă să o revină în acest an, după ce au fost eliminate restricțiile legate de COVID-19.

Brent se află la mijlocul intervalului de tranzacționare de la sfârșitul lunii decembrie, între 78 și 88 de dolari pe baril, unii investitori luând profituri din cauza îngrijorării cu privire la ratele dobânzilor din SUA, în timp ce alții sunt mai optimiști în speranța unei redresări a cererii în China, a declarat analistul Rakuten Securities Satoru. Yoshida.

Semnele unei oferte mai strânse au oferit, de asemenea, un sprijin prețurilor.

Rusia intenționează să reducă producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi, sau aproximativ 5% din producția sa, în martie, după ce Occidentul a impus limite de preț pentru petrolul și produsele petroliere rusești în urma invaziei Ucrainei.

Rusia face parte din grupul de producători OPEC+ care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliați, care au convenit în octombrie să reducă obiectivele de producție de petrol cu 2 milioane bpd până la sfârșitul anului 2023.