20 feb. 2023 | 23:22

Răsturnare de situație. Doi aliați ai Rusiei vor coopera pentru pace în Ucraina

ULTIMA ORĂ
Răsturnare de situație. Doi aliați ai Rusiei vor coopera pentru pace în Ucraina

China şi-a exprimat, luni, dorinţa de a colabora cu Ungaria pentru a „pune capăt actualului război” din Ucraina, afirmând că poziţia Beijingului este una similară cu cea adoptată de guvernul de la Budapesta în privința conflictului ruso-ucrainean.

China și Ungaria sunt dispuse să coopereze pentru a pune capăt conflictului din Ucraina

China este dispusă să coopereze cu Ungaria şi cu „alte ţări iubitoare de pace”, a declarat Wang Yi, directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez (PCC). „Dorim ca părţile (n.r. – implicate în război) să revină la masa negocierilor”, a adăugat oficialul trimis de Beijing în Europa. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a salutat poziţia chineză, ce vizează „instalarea păcii cât mai curând posibil”.

Wang Yi, care s-a deplasat în mai multe capitale europene, asistând și la Conferinţa de Securitate de la Munchen, va merge apoi la Moscova. Tot luni, guvernul chinez a negat că ar intenţiona să furnizeze arme rușilor pentru ofensiva în Ucraina, după cum au acuzat SUA.

Beijingul și Budapesta au relații bune cu Moscova

Beijingul nu a sprijinit sau criticat niciodată agresiunea rusă, dar şi-a exprimat de mai multe ori susţinerea pentru Kremlin în faţa sancţiunilor occidentale. Cu doar câteva zile înainte de 24 februarie (la un an de la declanşarea invaziei ruse), prim-ministrul naţionalist ungar Viktor Orban l-a primit pe Wang Yi la un dineu privat, a relatat agenţia de presă MTI.

Încă de la declanșarea războiului în Ucraina, Viktor Orban a arătat o poziţie ambiguă, votând sancţiunile Uniunii Europene (UE), dar fără a oferi vreun sprijin militar Kievului, spre deosebire de alte ţări membre ale NATO.

În paralel, Ungaria și-a continuat politica de întărire a legăturilor economice şi culturale cu China, generând critici din partea Departamentului de Stat al SUA. Orban, căruia Occidentul îi reproşează că are înclinaţii autoritare, a făcut uz de dreptul său de veto pentru a bloca afirmațiile critice ale UE la adresa Beijingului.

Laude pentru diplomația ungară

În cursul acestei zile, Wang Yi a lăudat „politica favorabilă Chinei”, mulţumindu-i Budapestei că susţine „poziţiile sale legitime în cadrul forumurilor internaţionale şi mulilaterale”. „Chiar dacă China şi Ungaria sunt îndepărtate geografic”, relaţiile bilaterale „se dezvoltă extrem de bine”, a punctat acesta.

Grupul chinez CATL, lider mondial de baterii pentru vehicule electrice, construieşte acum o uzină în Ungaria. Pe de altă parte, Budapesta, care a cumpărat vaccinuri chinezeşti împotriva coronavirusului, urmează să găzduiască prima universitate chineză din Uniunea Europeană.