Salariu de 7.200 de lei în mână, pe care românii nu-l vor. Patron: „munca e grea”
Chiar dacă suntem patroni sau angajați, trebuie să admitem un adevăr, anume acela al faptului că salariile de pe piața muncii de la noi din țară sunt mici și nu sunt nici pe departe competitive cu nivelul practicat în țările dezvoltate ale Europei, motiv pentru care mulți români aleg să plece peste hotare în căutarea unui trai mai bun.
Deși în general avem salarii mici, trebuie să recunoaștem și faptul că există și excepții. Unele domenii de activitate, anumite funcții sau poziții în cadrul firmelor private de la noi din țară sunt plătite cu bani mult mai mulți decât media națională.
Există joburi plătite ca în Occident, doar că, în mod paradoxal, patronii se plâng de criza forței de muncă chiar și pentru ele. Deși salariile oferite sunt generoase, românii par să nu dea buzna la ușa angajatorului să dorească să muncească.
În rândurile de mai jos vom prezenta un exemplu elocvent pentru cele expuse anterior. Este vorba despre un anunț de angajare ce ne-a atras atenția în mod deosebit, datorită faptului că nu se adresează persoanelor înalt calificate și totuși oferă un salariu net cu mult peste media țării.
Nu le place românilor munca sau salariile sunt prea mici?
„Angajez faianțari în București sector 5. Contract de muncă, program 08.00-17.00 cu o oră pauză. Salariu 5.000-7.200 Ron net. Nu dau la metru, nu ofer cazare, nu decontez transport”, este anunțul unui antreprenor local.
Oricât de agresivă ar fi rata inflației, un salariu de peste 7.000 de lei, bani în mână, ar trebui să fie suficient de motivant cât să atragă doritori de muncă. Totuși, nu prea se întâmplă asta și explicația este posibil să derive din faptul că, fie oamenilor li se pare munca grea, fie așteptările lor bănești sunt mai mari chiar și decât cele publicate în acest anunț.
Oricare ar fi explicația din spatele faptului că acest angajator nu găsește muncitori, avem aproape 450.000 de șomeri în această țară și nu ne putem explica cum de oamenii preferă să stea acasă, adesea fără niciun venit, în loc să accepte un job, fie el și mai dificil, în construcții.