20 feb. 2023 | 13:55

Ce trebuie să faci dacă, din întâmplare, ai găsit o comoară pe fundul mării, pe o epavă: ce te obligă legea

ACTUALITATE
Ce trebuie să faci dacă, din întâmplare, ai găsit o comoară pe fundul mării, pe o epavă: ce te obligă legea

Cu aproximativ trei milioane de epave împrăștiate pe fundul mărilor, șansele de a da peste una, în timpul scufundărilor, sunt mai mari decât s-ar putea crede.

Legile privind descoperirea epavelor și cine are dreptul la bani sunt complicate și depind în întregime de locul în care este găsită nava.

Primul pas implică informarea autorităților, astfel încât situl să poată fi investigat în mod corespunzător de către arheologii marini pentru a determina semnificația istorică.

Odată ce jurisdicția este stabilită pentru sit, atunci se pot aplica legile marine.

Ce spun legile despre comorile din adâncuri

O lege prevede că cel care a găsit o comoară are dreptul la întreaga valoare monetară, atâta timp cât proprietatea nu are un proprietar declarat.

Atunci când se încearcă stabilirea dreptului de proprietate asupra comorii, atât legea descoperirilor, cât și legea salvării pot fi invocate simultan. Dacă legea descoperirilor este respinsă, legea salvării poate fi o soluție.

Legea salvării prevede că descoperitorul lucrează pentru a recupera bunurile pierdute în numele proprietarului. Desigur, lucrurile sunt un pic mai complicate de atât, dar merită efortul.

Suma acordată descoperitorului depinde de riscul pe care și l-a asumat, de cât de dificilă a fost recuperarea și de valoarea bunurilor. Această lege se aplică și navelor care sunt în curs de scufundare, prin care salvatorul poate ajuta nava și echipajul.

În timp ce aceste legi maritime se vor aplica navelor aflate în apele fără jurisdicție distinctă, fiecare țară va avea propriile legi cu privire la epavele descoperite în zonele pe care le deține. În general, țările pot declara revendicarea.

În SUA, spre exemplu, legile pot varia în funcție de stat. Conform Legii privind epavele abandonate, din 1987, statele americane dețin orice epavă găsită la doi kilometri de coastă, ceea ce înseamnă că nu nu vei primi nimic, în acest caz.

Unele state, cum ar fi Florida, au o jurisdicție și mai strictă. Legea resurselor istorice din Florida extinde jurisdicțiile de distanță și include lacuri și râuri, astfel încât orice este găsit în apropierea Floridei este automat deținut de stat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele