Se dau bani în plus acestor români, pe lângă pensie: cine primește 1400 de lei pe lună, indemnizație de însoțitor
Autoritățile române întind o mână de ajutor celor care au ajuns la vârsta pensionării și au diferite probleme de sănătate, mai grave sau mai puțin grave, handicapuri și nu numai. Aceștia primesc, pe lângă pensia lunară, o indemnizație pentru însoțitor, un ajutor financiar care tocmai a fost majorat în 2023.
“Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor, în cuantum fix”, se arată în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform avocatnet.ro. Punctual, vorbim de 80% din valoarea unui punct de pensie, care de la 1 ianuarie 2023 a ajuns la 1785 de lei. În consecință, indemnizația este de 1428 de lei pentru toți cei care se încadrează.
Cine primește indemnizația de invaliditate
Pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate trebuie să primească de la bugetul de stat indemnizația de însoțitor. În cazul celor care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația suplimentară va fi una singură, acordată pentru ultimul sistem în care aceștia au fost asigurați. Dacă întregul concept îți este străin, merită să ai în vedere că, de pensie de invaliditate beneficiază persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, fie din cauza accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, fie din cauza altor boli și accidente care nu au legătură cu munca.
În funcția de procentul pierdut din capacitatea de muncă, invaliditatea este clasificată după cum urmează:
- de gradul I – pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire;
- de gradul II – pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire;
- de gradul III – pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
În privința condițiilor pe care trebuie să le bifeze pentru a primi pensia de invaliditate și, implicit, indemnizația de pentru însoțitor, românii:
- au sau au avut calitatea de asigurat al sistemului public de pensii;
- și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă;
- starea sănătății acestora a fost încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de către medicul expert al asigurărilor sociale;
- au vârsta mai mică decât vârsta standard de pensionare.
Nu în ultimul rând, pentru a putea beneficia de pensia de invaliditate cei interesați trebuie să depună, la casele de pensii, o cerere în acest sens, însoțită, printre altele, de carnetul de muncă, actele de stare civilă, decizia medicală asupra capacităţii de muncă etc. Lista completă cu particularitățile care trebuie avute în vedere poate fi consultată aici.