Finlanda, nou anunț despre NATO. Președintele țării a semnat legea privind aderarea
Soarta aderării Finlandei la NATO „se află în mâinile Turciei”, a declarat președintele finlandez Sauli Niinisto, vineri, după ce parlamentul țării s-a pus de acord să ratifice tratatele fondatoare ale alianței în data de 28 februarie. De asemenea, șeful statului nordic a explicat că demersul de integrare în Organizația Nord-Atlantică va merge înainte, în cazul în care Ankara se hotărăște să dea undă verde, dar să continue blocajul față de Suedia.
Finlanda este dispusă să adere singură la NATO, fără Suedia
Update 23 martie, ora 18.56. Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a semnat joi, în cadrul unei ceremonii, legea privind aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Anul trecut, Finlanda a încercat să adere la alianța militară ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, iar legislația care încorporează tratatele fondatoare ale NATO a fost adoptată în parlamentul de la Helsinki la 1 martie.
Ungaria și Turcia, singurele membre NATO care nu au ratificat încă aderarea Finlandei, au semnalat că vor face acest lucru în curând.
Știrea inițială: Parlamentul de la Helsinki a hotărât, vineri, că va supune votului legislația necesară pentru ca Finlanda să devină membră NATO în data de 28 februarie. Toată lumea se așteaptă ca votul să fie unul pozitiv, în condițiile în care există o majoritate stabilă pro-aderare.
„Este o expresie a voinței noastre. Poziția Turciei față de noi este în mod exclusiv în mâinile ei”, a afirmat președintele Niinisto.
Această procedură va aduce Finlanda cu un pas mai aproape de aderare, înaintea Suediei, care se confruntă cu probleme din cauza protestelor recente, unde Coranul a fost incendiat.
Potrivit lui Sauli Niinisto, Finlanda va merge înaintea cu aderarea, chiar dacă Turcia va continua să blocheze Suedia: „Nu vrem și nici nu putem să ne retragem cererea de aderare”.
Ungaria și Turcia, singurele membre ale alianței occidentale care blochează procesul de integrare
Helsinki și Stockholm mai au nevoie de acceptul Ungariei și Turciei. Anterior, guvernul de la Budapesta a dat asigurări că va ratifica documentele în sesiunea parlamentară din 2023.
„Obiectivul este ca procesul legislativ național necesar pentru aderarea la NATO să fie încheiat în timpul acestei legislaturi”, a subliniat șeful de comisie parlamentară, Jussi Halla-aho.
Tensiuni maxime între Ankara și Stockholm
Este bine știut faptul că tensiunile dintre Turcia și Suedia au atins cote maxime, după ce un extremist a dat foc Coranului în public. De atunci, președintele Recep Erdogan refuză să mai discute despre aderarea suedeză, cel mai probabil în încercarea de a smulge noi concesii de la Stockholm. În acest context, Ankara este deschisă ideii ca Finlanda să intre singură în NATO.
„Nu participăm la negocieri de bazar, dar ne ocupăm de partea noastră în procesul de ratificare”, a menționat adjunctul șefului comisiei de externe din parlamentul finlandez.
Până acum, oficialii finlandezi au susținut că preferă să intre în NATO împreună cu Suedia. Nici secretarul general al alianței occidentale, Jens Stoltenberg, nu a exclus posibilitatea ca Finlanda să adere prima la NATO, dar a insistat că este nevoie ca integrarea celor două țări să fie ratificată „cât mai repede”.