17 feb. 2023 | 08:00

Se dau 2500 de lei românilor care fac asta, banii intră direct pe card: așa rezolvi cea mai gravă problemă din România

ACTUALITATE
Se dau 2500 de lei românilor care fac asta, banii intră direct pe card: așa rezolvi cea mai gravă problemă din România

De la an la an, România se confruntă cu cea mai mare criză a natalității. Depășim record după record când vine vorba de lipsa interesului românilor de a mai face copii, în timp ce mortalitatea crește. În teorie, există câteva mecanisme pentru a încuraja tinerele familii să aducă noi membri pe lume, dar niciunul nu este la fel de eficient precum banii.

Mai multe orașe din România au implementat programe locale pentru încurajarea natalității. De cele mai multe ori, acestea se traduc prin bani de la primărie care ajung în buzunarele românilor ce tocmai au născut pe raza localității sau cei care au domiciliul stabil în localitatea cu pricina. La această soluție s-a gândit și primarul Sucevei, Ion Lungu.

Românii care fac un copil primesc 2500 de lei

Inițiativă la care se gândește primarul din Suceava este momentan în stadiu de proiect, dar are foarte mari șanse să fie adoptată. Vorbim de 2500 de lei pentru fiecare copil care se naște în municipiul reședință de județ. Propunerea urmează să ajungă în cel mai scurt timp în Consiliul Local, pentru a fi supusă aprobării, după cum informează Rador.

După cum mulți români știu, Moldova are o natalitate peste media națională, dar majoritatea nașterilor se produc în mediul rural, în sărăcie, unde educația nu este neapărat o prioritate, iar multe dintre mame, în mod regretabil, sunt minore. În acest context, cu măsura propusă, Ion Lungu speră să crească natalitatea în orașul Suceava, având în vedere sporul demografic negativ al municipiului.

Primarul a constatat același lucru pe care l-am detaliat mai sus, natalitatea a crescut în județul Suceava, dar nu în municipiu. ”Chiar dacă în judeţul Suceava este spor de natalitate, nu e cazul în municipiul Suceava”, a spus primarul. Ca o notă de subsol importantă, noul proiect vizează non-născuții ai căror părinți au domiciliul stabil în municipiul Suceava. ”E vorba doar de cei care au domiciliul stabil în municipiul Suceava, nu cei care au reşedinţa în municipiul Suceava, cum ar fi cei din Ucraina sau din Republica Moldova. Vom da câte 2.500 de lei pentru a încuraja natalitatea, să crească numărul de naşteri în oraşul nostru. Anul trecut în municipiul Suceava s-au născut 3.707 copii”, a adăugat Ion Lungu.

Nu este primul oraș care implementează o asemenea inițiativă, după cum a explicat și primarul Sucevei. ”Vrem să acordăm un sprijin financiar la fiecare copil nou născut probabil sub forma unui card cu care se pot achiziționa produse necesare pentru creșterea copilului, dar detaliile le vom mai discuta pentru că vor fi niște criterii. Vor primi acest sprijin  doar de cei care au domiciliul stabil în municipiul Suceava nu cei care au reședința aici”, a spus el, conform obiectivdesuceava.ro.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele