17 feb. 2023 | 12:00

VIDEO – Inteligența artificială, Elon Musk, WhatsApp, teleconducerea – Playtech News Bytes 30

VIDEO ACTUALITATE

Playtech News Bytes a ajuns la episodul treizeci, motiv pentru care, și de această dată, atragem atenția asupra celor mai interesante subiecte din ultima săptămână, într-un format prietenos și ușor de urmărit, mai ales de pe ecranul telefonului.

Inteligență artificială a pilotat o aeronavă F-16 timp de 17 ore

Algoritmul a fost testat, inițial, prin efectuarea de decolări și aterizări, după care a fost simulată lupta cu diferiți adversari. Software-ul avionului îi permite inclusiv să imite caracteristicile altor aparate de zbor. Pe lângă Statele Unite, și alte țări spun că vor dezvoltă astfel de algoritmi pentru avioanele lor.

WhatsApp va avea o actualizare de soft. Acum, mesajul audio îl poți transforma în text

Ne-am obișnuit cu toții să dăm voice-uri pe WhatsApp. Cred că această aplicație a fost și cea care a făcut acest serviciu atât de cunoscut. Acum, vei putea să înregistrezi un mesaj audio pe care să-l ai la status și care să poată fi ascultat de către toate persoanele care te au în agendă. Conform datelor obținute de Meta în fiecare zi, sunt trimise aproximativ 7 miliarde de mesaje vocale prin intermediul WhatsApp.

Elon Musk, de teama izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial, a restricţionat accesul Ucrainei la sateliţii Starlink

Elon Musk crede că sateliţii săi ar putea furniza prea multe informaţii ucrainenilor. El a spus că sateliții sunt coloana vertebrală de comunicare a Ucrainei, doar că nu va permite escaladarea conflictului, pentru că asta poate duce la începerea celui de-al Treilea Război Mondial. Așadar, pentru a doua sau a treia oară, Musk spune că va restricționa accesul Ucrainei la internet. Bineînțeles că această decizie a creat reacții, iar ucrainienii spun că aceste mari companii ar trebui să se decidă de partea cui sunt.

Teleconducerea este primul pas către autonomia deplină a vehiculelor

Vay din Germania a devenit prima companie care a introdus un vehicul fără o ființă umană la volan, pe un drum public european. Compania spune că teleconducerea ar putea revoluționa acest domeniu. Practic, se  presupune ca oamenii să controleze mașinile de la distanță, din stații fizice, amplasate la kilometri distanță față de autovehicul. Acesta ar fi un pas intermediar către autonomie deplină. Compania spune că vrea să introducă aceste mașini pe șosele până la finalul acestui an.

Scanările de înaltă tehnologie pot vedea cu mulți ani înainte dacă un pacient este dispus la atacul de cord

Metoda numită „radiomică” combină datele de la CT care dezvăluie primele semne de boală. Această tehnologie depistează depunerile de grăsime în pereţii arterelor care ar putea întrerupe alimentarea cu sânge a organului, însă în viitor. Este un potenţial schimbător de joc, permiţând prescrierea de medicamente de protecţie la prima suspiciune. Atacurile de cord afectează anual 100.000 de oameni doar în Marea Britanie, iar cu acest nou sistem sute de mii de persoane ar putea fi salvate.