10 feb. 2023 | 11:43

Ce strategie urmărește China prin baloanele de spionaj trimise în SUA. Un nou câmp de luptă ia contur

ULTIMA ORĂ
Ce strategie urmărește China prin baloanele de spionaj trimise în SUA. Un nou câmp de luptă ia contur

În viziunea Chinei, cel mai nou câmp de luptă al superputerii se află la o înălțime cuprinsă între 19.000 și 95.000 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, într-un strat subțire și aerisit al atmosferei pe care China îl numește „spațiul apropiat”.

China duce bătălia împotriva SUA pe un nou „câmp de luptă”

Aflat deasupra traiectoriei de zbor a majorității avioanelor comerciale și militare și sub sateliți, spațiul apropiat este o zonă intermediară prin care trec zborurile spațiale – dar este, de asemenea, un domeniu în care tranzitează arme hipersonice și se intersectează rachete balistice.

China a acordat o atenție deosebită evoluțiilor SUA și ale altor țări în această regiune, care a fost salutată de experții militari chinezi drept „un nou front de militarizare” și „un domeniu important de competiție între puterile militare ale lumii”, scrie CNN.

Pe lângă dezvoltarea de nave de înaltă tehnologie, cum ar fi dronele alimentate cu energie solară și vehiculele hipersonice, China reînvie, de asemenea, o tehnologie veche de zeci de ani pentru a utiliza această zonă a atmosferei – vehiculele mai ușoare decât aerul. Acestea includ dirijabile stratosferice și baloane de mare altitudine – similare celui identificat deasupra Statelor Unite continentale și doborât sâmbătă.

China susține că balonul este un dirijabil civil de cercetare, în ciuda afirmațiilor oficialilor americani potrivit cărora dispozitivul făcea parte dintr-un amplu program de supraveghere chinezesc.

Ce s-a descoperit despre balonul chinezesc

În timp ce analiza pieselor recuperate de la dispozitivul doborât este în curs de desfășurare, un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat joi că balonul „era capabil să efectueze operațiuni de colectare a informațiilor de semnal” și făcea parte dintr-o flotă care a zburat deasupra a „peste 40 de țări de pe cinci continente” – o afirmație pe care China a respins-o categoric.

În timp ce rămân întrebări cu privire la acel incident, o examinare a rapoartelor din presa de stat chineză și a lucrărilor științifice dezvăluie interesul tot mai mare al țării pentru aceste vehicule mai ușoare decât aerul, pe care experții militari chinezi le-au prezentat pentru a fi utilizate într-o gamă largă de scopuri, de la releu de comunicații, recunoaștere și supraveghere până la contramăsuri electronice.

Ambiții în spațiul cosmic

Cercetările chinezești privind baloanele de mare altitudine datează de la sfârșitul anilor 1970, dar în ultimul deceniu s-a reînnoit atenția asupra utilizării unei tehnologii mai vechi echipate cu hardware nou, deoarece marile puteri din întreaga lume și-au sporit capacitățile în cer.

„Odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei moderne, spațiul de confruntare a informațiilor nu mai este limitat la uscat, mare și la altitudine joasă. Spațiul apropiat a devenit, de asemenea, un nou câmp de luptă în războiul modern și o parte importantă a sistemului de securitate națională”, se arată într-un articol din 2018 din PLA Daily, ziarul oficial al Armatei Populare de Eliberare (PLA).

Iar o gamă de „vehicule de zbor în spațiul cosmic” va juca un rol vital în viitoarele operațiuni de luptă comune care integrează spațiul cosmic și atmosfera terestră, se arată în articol.

Liderul chinez Xi Jinping a îndemnat Forțele Aeriene ale APL să „accelereze integrarea aerului și a spațiului și să își ascută capacitățile ofensive și defensive” încă din 2014, iar experții militari au desemnat „spațiul apropiat” ca fiind o verigă crucială în această integrare.