Informația momentului de la Banca Transilvania: e vorba de miliarde de euro
Banca Transilvania tocmai a furnizat informația momentului în zona economică, datorită celei mai recente analize de specialitate pe care a publicat-o.
Analiza scoate la lumină elemente deosebit de importante legate de economia românească, în special de capacitatea țării noastre de a atrage aici fonduri europene atât de necesare reformelor și dezvoltării țării noastre în general.
Economiștii din cadrul instituției bancare spun că situația în privința absorbției de bani europeni stă din ce în ce mai bine, procesul fiind pe o pantă de accelerare. Concret, procesul de absorbție a fondurilor europene din cadrul financiar multianual 2014-2020 are o rată cu 16 puncte procentuale mai mare, ajungând la 72,8%.
În joc sunt sume colosale de bani
Tot din cadrul aceleiași analize a BT mai iese la iveală faptul că, referindu-ne la valori absolute ale acestor procente, constatăm că suma atrasă din fondurile europene între final de 2021 și sfârșitul anului 2022 a depășit 5,6 miliarde euro.
Când experții compartimentează fondurile europene constatăm direcții de creștere spectaculoasă. De exemplu, se poate observa majorarea ratei de absorbție a fondurilor pe programul de competitivitate cu 37 puncte procentuale la 68,6% între final de 2021 și sfârșit de 2022.
Despre fondurile europene atrase în România a vorbit, de curând, tot în termeni pozitivi, și premierul țării, Nicolae Ciucă.
Conform acestuia, rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut în 2022 de la 50% la 71%.
„Anul trecut, în România au intrat 5,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune, care însumează programele de investiţii strategice.
Adunând şi banii veniţi prin PNRR, România a primit în 2022 de la Bruxelles un total de 11,3 miliarde euro, cea mai mare valoare de la admiterea în UE până acum Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Nicolae Ciucă se așteaptă la un record în atragerea fondurilor europene în 2023″, a explicat premierul.
Mai mult, șeful Cabinetului de la Palatul Victoria crede că 2023 ar putea fi un an de-a dreptul excepțional pentru absorbția de fonduri europene. Acesta crede că la sfârşitul acestui an, putem atinge un grad de absorbţie de aproximativ 95%, rată care va fi un procent-record pentru România.