Ajutoarele umanitare nu pot ajunge în Siria. Putin, rugat să facă presiuni asupra aliatului său Bashar al-Assad
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a cerut marți Rusiei să ajute la presiuni asupra Siriei pentru ca aceasta să permită intrarea rapidă și fără obstacole suplimentare a ajutorului umanitar pentru victimele cutremurelor mortale de luni.
Rusia, rugată să facă presiuni ca granițele Siriei să se deschidă pentru ajutoare
„Toți actorii internaționali, inclusiv Rusia, ar trebui să exercite presiuni asupra regimului sirian pentru a se asigura că ajutorul umanitar pentru victime poate ajunge”, a declarat Baerbock în timpul unei conferințe de presă la Berlin cu ministrul armean de externe Ararat Mirsojan.
„Este important ca acum armele să fie lăsate deoparte și toate eforturile din regiune să se concentreze asupra ajutorului umanitar și asupra recuperării și protejării victimelor”, a declarat Baerbock, adăugând că fiecare minut contează.
Cu un bilanț confirmat al morților în Siria care depășește deja 1.600 de morți, salvatorii de pe fronturile înghețate ale războiului civil de 12 ani din această țară au declarat că alte sute de persoane rămân probabil sub dărâmături.
Adelheid Marschang, un ofițer superior de urgență al OMS, a declarat marți că Siria are nevoie de ajutor umanitar masiv după cutremur, care a fost „o criză peste mai multe crize”.
Ajutorul pentru Siria, cu care Germania nu are relații oficiale, este trimis prin intermediul organizațiilor neguvernamentale internaționale.
Germania sare în ajutor după tragedia care a ucis mii de oameni
Baerbock a anunțat că un milion de euro suplimentar va fi oferit grupului de ajutor Malteser International și că Germania lucrează pentru a pune mai mulți bani la dispoziția altor organizații internaționale neguvernamentale din țară.
Turcia a fost un susținător major al opoziției politice și armate a președintelui sirian Bashar al-Assad în timpul războiului civil. Rusia este un aliat-cheie al lui Assad.
De fapt, Siria a fost un aliat ferm al Moscovei de când Rusia a lansat o campanie militară în Siria în 2015, care a contribuit la schimbarea cursului războiului civil în favoarea președintelui Bashar al-Assad prin bombardamente aeriene masive asupra zonelor controlate de opoziție.
La începutul „operațiunii speciale” a Moscovei în Kiev, Assad a descris ofensiva rusă drept o „corecție a istoriei”.
Al-Assad nu doar că a fost de acord cu agresiunea Rusiei în Ucraina, dar l-a susținut mereu pe președintele rus Vladimir Putin.