Se cere anularea deciziei JAI, care nu a lăsat România în Schengen. Sesizare la Curtea Europeană de Justiție
Europarlamentarul Eugen Tomac s-a adresat Curții Europene de Justiție cu privire la decizia din consiliul JAI, unde aderarea României la Schengen a fost respinsă de Austria și Olanda. Eurodeputatul cere instanței europene anularea votului și recunoașterea dreptului țării de a intra în spațiul de liberă circulație.
Eugen Tomac face sesizare la CJUE
Eugen Tomac s-a adresat Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a anula votul de la Consiliul JAI, când România nu a reușit să adere la Schengen.
„Acțiunea pe care am demarat-o la Curtea de Justiție a Uniunii Europene este o acțiune în anulare, care își are temeiul în art. 263 din TFUE”, a explicat deputatul european, arătând că acțiunea în anulare are cele mai mari șanse să fie admisibilă
El cere instanței europene să „ constate nelegalitatea deciziei implicite în urma votului de pe 8 decembrie, prin care Consiliul decide împotriva aplicării integrale a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România”.
Eurodeputatul spune că decizia poate fi atacată, cu toate că nu a fost publicată în Jurnalul Oficial UE, cum s-a întâmplat cu decizia de primire a Croației în Schengen.
Cere ca votul să fie pe condiții tehnice, nu politic
Șeful PMP spune că membrii Consiliului JAI vor fi obligați să acorde un vot în luând în considerare condițiile tehnice de aderare la Schengen. Momentan, votul este politic, însă dacă CJUE constată că decizia e una nelegală, votul va putea fi de acum încolo doar pe baza condițiilor tehnice.
Reamintim că România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru a adera la Spațiul Schengen. Cancelarul austriac a motivat votul negativ pentru țara noastră invocând problemele migrației.
„Dispoziţiile acquis-ului Schengen ... se aplică pe teritoriul fiecăruia dintre aceste state membre numai în temeiul unei decizii europene adoptate de Consiliu în acest sens, după verificarea, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen aplicabile în materie, a îndeplinirii pe teritoriul respectivului stat a condiţiilor necesare aplicării tuturor părţilor în cauză din acquis”, a spus Eugen Tomac.