Nimănui nu-i place să facă naveta, dar poate fi bună pentru sănătatea ta mintală, conform cercetătorilor: iată de ce
Pentru majoritatea lucrătorilor americani care fac naveta, călătoria către și de la birou durează aproape o oră pe zi – în medie 26 de minute pe sens, cu 7,7% dintre lucrători petrecând două ore sau mai mult pe drum.
Mulți oameni cred că naveta este o corvoadă și o pierdere de timp. Cu toate acestea, în timpul intensificării muncii la distanță ca urmare a pandemiei de COVID-19, câțiva jurnaliști au remarcat curioși că oamenilor le lipsea să meargă la birou.
Dacă faci naveta, ești mai sănătos mintal
O femeie a declarat pentru The Washington Post că, deși lucra de acasă, ea stătea în mod regulat în mașina ei pe alee, la sfârșitul zilei de lucru, în încercarea de a-și aloca ceva timp personal și de a marca tranziția de la rolurile profesionale la cele non-muncă.
În calitate de oameni de știință în management, care studiază legătura dintre munca oamenilor și viața personală, oamenii de știință au căutat să înțeleagă ce anume le-a lipsit oamenilor când naveta le-a dispărut brusc.
Astfel, într-un nou studiu conceptual publicat recent, cercetătorii susțin că naveta este o sursă de „spațiu liminal” – un timp liber atât de la domiciliu, cât și de la locul de muncă, care oferă o oportunitate de a te recupera de la muncă și de a te comuta mental la domiciliu.
În timpul trecerii la munca de la distanță, mulți oameni au pierdut acest suport pentru aceste procese zilnice importante. Fără capacitatea de a schimba mintal rolurile, oamenii experimentează estomparea rolurilor, ceea ce poate duce la stres. Fără a se deconecta mental de la muncă, oamenii pot experimenta burnout.
Pe baza analizei, s-a dezvoltat un model care arată că spațiul liminal creat în navetă a creat oportunități de detașare și recuperare. Cu toate acestea, s-a constatat, de asemenea, că variațiile de zi cu zi pot afecta dacă acest spațiu liminal este accesibil pentru detașare și recuperare.