Prima reacție a lui Claudiu Năsui la informația că este urmărit penal: „Se vede că am deranjat multă lume”
Fostul ministru USR al Economiei în guvernul Cîțu, Claudiu Năsui, a venit, luni, la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru declarații în dosarul de corupție de la Romarm, în care sunt urmăriți penal Victor și Alexandru Pițurcă. Dosarul DNA are legătură cu achiziția de măști de protecție și materiale de producție în pandemia de coronavirus.
Claudiu Năsui, chemat la DNA în dosarul Pițurcă
Update 7 februarie, ora 13.20. Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, neagă informația prezentată de Antena 3 CNN, conform căreia ar fi urmărit penal. Deputatul USR anunță că va da în judecată acest post de televiziune.
„Se vede că am deranjat multă lume. Nu e o coincidență că minciuna aceasta apare fix în ziua în care am dat declarații la DNA în calitate de martor. Nu doar că nu sunt urmărit penal, dar sunt denunțător și martor în mai multe procese penale deschise tocmai pentru neregulile pe care le-am găsit când am preluat Ministerul Economiei. Scopul minciunii promovate de Antena 3 este, probabil, acoperirea dosarului privind măștile din pandemie în care am fost citat, chiar luni, ca martor. Voi sesiza CNA și voi da în judecată Antena 3 pentru că nu poți să livrezi astfel de mizerii publicului și să scapi nesancționat”, a reacționat Claudiu Năsui.
Update 7 februarie, ora 11.47. Claudiu Năsui, fost ministru USR al Economiei, este urmărit penal pentru favorizarea infractorului, ascunderea sau distrugerea de probe din anchetă şi neglijenţă în serviciu, anunță Antena 3 CNN.
„Domnul Năsui este vizat de o anchetă penală şi are un dosar de urmărire penală. Documentul care arată că el este subiectul unei anchete penale, că este urmărit penal pentru fapte foarte grave: ajutarea infractorului, ascunderea, distrugerea sau alterarea de probe şi neglijenţă în serviciu.
Ce ştim până în acest moment este că domnul Năsui, fost ministru al Economiei, a trimis Corpul de Control în două ocazii separate la o companie din subordine, deci nu la Romarm. Putea să îl dea afară pe Ţuţu, dar nu l-a dat. A trimis la altă companie din subordine, dar veţi vedea legătura dintre cele două dosare pentru că vorbim despre un mod de a acţiona care este dubios de similar.
Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în soluţionare dosarul cu numărul de mai sus privind efectuarea urmăririi penale în cauza cu numărul de mai sus faţă de numitul Claudiu Iulius Gavril Năsui, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de articolele respective din Codul Penal, constată că domnul acesta trimite Corpul de Control la o companie din subordine. Ce s-a întâmplat cu raportul de control pe care chiar ministrul Năsui l-a cerut?
Năsui a refuzat să îl semneze, deşi acest raport se pare că ar putea conţine informaţii foarte utile. Există un caz doi, pentru că Năsui, în primul caz, a acţionat aşa, când Năsui trimite Corpul de Control să verifice achiziţiile din minister. Corpul de Control raportează şi ministrul, din nou, nu semnează. A doua oară trimite Corpul de Control şi ministrul nu semnează. E un alt raport numărul 1370 din 23.02.2021, care rămâne fără semnătură şi fără răspuns din partea ministrului. De această dată, chiar în interiorul Ministerului ar fi găsit Corpul de Control probleme. Pe cine a favorizat Năsui nesemnând şi acest al doilea document?”, a relatat Mihai Gâdea în emisiunea „Sinteza Zilei”.
Știrea inițială: Deputatul Claudiu Năsui a fost convocat ca martor în calitate de fost ministru al Economiei, care are în subordine Romarm. În urmă cu o săptămână, acesta a dezvăluit mai multe informații despre șeful companiei, Gabriel Țuțu, pe care l-a acuzat că ar fi protejatul actualului ministru al Energiei, Virgil Popescu.
„Cât am condus ministerul economiei am demarat procedurile de schimbare a domnului Țuțu. Evident domnul în cauză a aflat și a urmat încă o campanie de presă împotriva mea. Dar asta nu mai contează. Am apucat să schimb CA-ul Romarm cu oameni extraordinari, anunțați prin comunicat de presă, nu pe șest ca acum. Ce credeți că a urmat? Emisiuni cu „Năsui propune un bancher șef la armament”. Nu erau buni oamenii din privat care au trecut testul pieței reale. Erau buni pensionarii speciali printre care și un fost polițist din Strehaia, omul de casă al lui Virgil Popescu, care era prin mai toate companiile de stat. Puteți să vă imaginați genul de protecție masivă pe care o avea domnul Țuțu din partea sistemului (…) Iar ei mai departe cotizează oriunde trebuie ca să rămână în funcție sau ca să-și consolideze poziția. De aceea domnul Virgil Popescu a repus în funcție toți administratorii speciali din companiile de stat pe care îi dădusem eu afară și a oprit, evident, procedura de concediere a domnului Țuțu”, a relatat Claudiu Năsui.
Probe în dosarul Romarm
Potrivit procurorilor români, detaliile tunului de două milioane de euro dat statului la începutul pandemiei arată că șeful Romarm, cercetat sub control judiciar pentru abuz în serviciu și trafic de influență, avea toate datele că urmează să încheie o afacere din care România avea doar de pierdut. Dar Gabriel Țuțu le-a ignorat, acceptând importarea utilajelor pentru măști de protecție pe o filieră dubioasă și instalarea lor de urgență, pentru a putea fi inaugurate cu fast de politicieni.
Autoritățile române au descoperit că directorul Romarm ar fi început demersurile pentru achiziționarea liniilor de producție chiar în ziua în care a fost decretată stare de urgență în țara noastră. Când le-a indicat subalternilor de la ce firmă să cumpere măștile, specialiștii l-au atenționat că firmele nu sunt de încredere, dar Țuțu ar fi ignorat aceste semnale, arată probele.