06 feb. 2023 | 12:55

Controversele celui mai înalt punct de topire: ce material deține coroana momentan

ACTUALITATE
Controversele celui mai înalt punct de topire: ce material deține coroana momentan

În cazul în care te întrebai care este cel mai înalt punct de topire al unui material, răspunsul cel mai just ar fi „depinde”.

Poate că îți amimtești de la ora de chimie din liceu că materialul „rege” este wolframul, însă răspunsul pare mult mai complicat de atât.

În primul rând, punctul de topire al unui material depinde nu doar de temperatură, ci și de presiune.

Wolframul se topește la 3.414 ° C, cel mai înalt punct de topire al oricărui element, se spune. Acesta este unul dintre motivele pentru care Edison l-a folosit în construcția becurilor.

Cu toate acestea, diamantele pot fi încălzite cu cel puțin o sută de grade mai mult și rămân solide.

Diamantul sare peste o stare de agregare

Problema aici este că la o atmosferă, diamantele nu se topesc niciodată. În schimb, ele trec direct de la solid la gazos fără a deveni mai întâi lichide. Sub o1 atmosferă, diamantele vor face acest lucru la aproximativ 3.550 ° C.

În ciuda faimoasei durități a diamantului, grafitul este și mai greu de spart prin căldură, necesitând o temperatură de 3.650 ° C.

Temperaturile extreme pe care le poate atinge grafitul s-ar putea dovedi a fi destul de importante pentru umanitate.

O metodă explorată pentru stocarea energiei din surse regenerabile este utilizarea grafitului, în context, mai exact încălzirea acestuia la aproximativ 1.000 ° C.

Mai mult, s-a demonstrat că hafniul are un punct de topire de aproximativ 4.400°C, deși temperatura precisă nu a fost confirmată.

Totuși, se pare că omenirea mai are de descoperit. În consecință, doar pentru că hafniul are cel mai înalt punct de topire dintre toate elementele pe care le cunoaștem, nu înseamnă că, în timp, nu ar putea fi descoperit un altul, care să ia coroana.

Tot ce trebuie să facem este să luăm în calcul faptul că omul este pe punctul de a trece într-o nouă etapă de descoperire a spațiului. Cine știe ce minunății poate găsi într-un dintre expedițiile sale, nu-i așa?

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele