Românul care sfidează legile fizicii la Geneva: a inventat cea mai ușoară bicicletă și drona fără elice
Cu toate că invențiile lui sunt absolut uimitoare, se pare că în România este ignorat. Mai exact, inventatorul a pus bazele celei mai ușoare biciclete din lume, dar și a unei drone fără elice.
În mod evident, există mulți români inventivi, ba chiar unii care reușesc să facă senzație în afara țării, chiar dacă la noi nu sunt apreciați atât cât ar merita.
Bicicleta de mai puțin de 3 kilograme
Un astfel de exemplu este și cel al lui Dan Sobol, inventatorul arădean care va prezenta la Geneva cea mai ușoară bicicletă din lume, care are 2,764 kilograme și are 48 de viteze, însă și un concept nou de dronă fără elice.
„Am conceput și am brevetat o soluție complet nouă de propulsie și, respectiv, de tracțiune care poate fi aplicată inclusiv în procesele industriale. Un alt sistem de propulsie decât tot ceea ce există până acum. Intră, totuși, în categoria turbinelor. Va fi un nou tip de turbină. Pentru drone este absolut necesar să înlocuim elicele.
Sunt foarte multe dificultăți în timpul zborului legat de prezența acestor elice, ori dacă noi înlocuim aceste elice automat vom obține, în primul rând, randamente mai mari, siguranță mai mare în zbor.
Vom avea avantaje atunci când vom trebui să reciclăm materialele pe care le-am folosit în elice. Sunt o mulțime de avantaje, printre care consumul mai mic de de carburant, respectiv consumul mai mic de curent, performanțe mai mari”, a declarat inventatorul Dan Sobol, potrivit aradon.ro.
Mai mult decât atât, el a inventat, de asemenea, un sistem de turbine eoliene pliabile și perfect reciclabile.
„Palele unei turbine sunt esența turbinei. Cele clasice de până acum erau realizate din fibră de sticlă, pale rigide. Noi prezentăm la Geneva o soluție de pale complet pliabile. Aceste pale sunt realizate din țesături elastice, reciclabile, care au și avantaje vizavi de eficiența valorificării energiei extrasă din vânt.
Turbinele de tipul acesta, cu ax vertical, nu au ca cerință o înălțime foarte mare. Ele pot să înceapă undeva la 20-25 de metri înălțime, cu atât mai mult cu cât ar putea fi așezate pe o culme de deal, de munte, pe o clădire înaltă. Ele nu au nevoie de sute de metri înălțime, ceea ce înseamnă economii extraordinar de importante. Nu mai vorbim de eficiența propriu zisă energetică”, spus, de asemenea, Dan Sobol, conform sursei citate anterior.
Din nefericire, nicio firmă românească nu s-a arătat interesată de invențiile lui Sobol, iar asta în ciuda faptului că, cel mai probabil, ar revoluționa industrii întregi.