Mesajul oficial așteptat de milioane de pensionari români: dacă ai pensie până în 3000 de lei, ai de câștigat
În ultimele luni, s-au vehiculat mai multe scenarii din partea autorităților pentru a întinde o mână de ajutor pensionarilor vulnerabili. Unul dintre el, s-a tradus prin eliminarea impozitelor până la un nou prag de venituri. Ca referință, legea pensiilor prevede în prezent neplata impozitelor pentru cei care au o pensie de până în 2000 de lei. Cu un pic de noroc, pragul cu pricina va crește la 3000 de lei.
Pensiile mai mici de 3000 nu vor mai fi impozitate, dacă se materializează o inițiativă venită din partea guvernanților PNL. Ca referință, în trecut, s-a mai încercat promulgarea unui proiect legislativ în acest sens, dar PSD s-a opus, sub pretextul că români vulnerabili care se încadrează în venitul lunar de 3000 de lei se bucură deja de sume generoase de bani sub formă de vouchere sociale, vouchere de energie și alte ajutoare financiare.
Ce se întâmplă cu pensiile până în 3000 de lei
În această săptămână, liberalii au reiterat intenția lor de a elimina impozitele pentru pensiile până în 3000 de lei, cu mențiunea foarte importantă că, acest lucru se va materializa, ”cu acordul partenerilor de Guvernare”.
„Ne propunem, în această sesiune parlamentară, creşterea pragului pentru impozitarea pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, un proiect la care ţinem foarte mult.
Este un proiect care, practic, încearcă să compenseze parte din puterea de cumpărare care a scăzut, urmare a accelerării sau creşterii accelerate a preţurilor generate de inflaţie în ultimul timp, mai ales pentru cei defavorizaţi”, a spus Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.
Astfel de gesturi sunt bine venite într-un context în care viitorul pensionarilor români este mai incert ca niciodată, mai ales când vor ajunge la pensie românii născuți după 1968, ”decrețeii”, având în vedere acutizarea problemelor demografice cu care se confruntă România, natalitatea negativă și migrația agresivă. În prezent, numărul pensionarilor se apropie deja foarte mult de cel al salariaților activi, dar nu se știe cât timp va mai exista această stabilitate.