31 ian. 2023 | 08:23

Șeful NATO vrea construirea unor legături mai strânse cu Japonia „pentru a apăra democrația”

ULTIMA ORĂ
Șeful NATO vrea construirea unor legături mai strânse cu Japonia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află în prezent în vizită în Japonia în cadrul turneului său în Asia de Est, a făcut apel la întărirea legăturilor cu această țară, afirmând că „securitatea noastră este strâns legată”.

Stoltenberg, apel la întărirea legăturilor cu Japonia

Japonia s-a alăturat rapid sancțiunilor economice conduse de SUA împotriva războiului purtat de Rusia în Ucraina și a oferit ajutor umanitar și echipamente de apărare necombattive ucrainenilor.

Premierul japonez Fumio Kishida a subliniat îngrijorarea sa că agresiunea Rusiei în Europa s-ar putea întâmpla în Asia, unde cresc îngrijorările legate de o China deja asertivă și de escaladarea tensiunilor în apropierea Taiwanului.

De asemenea, Japonia și-a intensificat semnificativ legăturile cu NATO în ultima vreme.

„Războiul din Ucraina demonstrează, de asemenea, că securitatea noastră este strâns interconectată”, a declarat Stoltenberg în timpul vizitei sale la baza aeriană Iruma, la nord de Tokyo, unde și-a început marți vizita în Japonia, după ce a sosit luni târziu din Coreea de Sud.

„Dacă președintele Putin va câștiga în Ucraina, va fi o tragedie pentru ucraineni, dar va fi, de asemenea, un mesaj foarte periculos pentru liderii autoritari din întreaga lume, pentru că atunci mesajul va fi că atunci când folosesc forța militară își pot atinge obiectivele”, a spus el.

„Așa că războiul din Ucraina contează pentru noi toți”.

Stoltenberg a declarat că vizita sa în Japonia „este o modalitate de a consolida și mai mult parteneriatul dintre NATO și partenerul nostru foarte apreciat, Japonia”.

El urmează să se întâlnească cu Kishida și să țină o conferință de presă comună mai târziu marți.

Japonia, aliata Europei, NATO și a Marii Britanii, pe fondul amenințărilor din partea Chinei și Coreei de Nord

Japonia, care este deja un aliat apropiat al Statelor Unite, și-a extins în ultimii ani legăturile militare cu alte națiuni din Indo-Pacific, precum și cu Marea Britanie, Europa și NATO, pe fondul creșterii amenințărilor de securitate din partea Chinei și a Coreei de Nord.

Japonia a publicat în decembrie o nouă strategie de securitate națională în care își afirmă hotărârea de a-și consolida armata și de a desfășura rachete cu rază lungă de acțiune pentru a preîntâmpina atacurile inamice, într-o ruptură majoră față de principiul său de după cel de-al Doilea Război Mondial, care se limita la autoapărare.

Japonia speră, de asemenea, să relaxeze în continuare restricțiile privind exportul de arme pentru a consolida industria de apărare a țării.

Aflat luni în Coreea de Sud, Stoltenberg a cerut Seulului să ofere sprijin militar direct Ucrainei pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei rusești prelungite.

Până în prezent, Seulul a oferit doar ajutor umanitar și alte tipuri de sprijin, invocând o politică de lungă durată de a nu furniza arme țărilor aflate în conflict.