A crescut vârsta de pensionare în România, fără să știi: toți pensionarii au de suferit, s-a întâmplat în 2023
Anul nou a venit cu mai multe vești proaste pentru pensionarii români, dar o categorie este semnificativ mai afectată de modificările legislative decât cealaltă. În mod surprinzător, a crescut vârsta de pensionare, fără ca cea mai mare parte a populației să știe.
Odată cu scăderea natalității și îmbătrânirea populației, autoritățile române caută soluții pentru a ține cât mai mult oamenii în câmpul muncii. Nu de alta, dar ne îndreptăm cu pași repezi spre situația în care nu o să mai aibă cine să ne plătească pensiile. Mai mulți economiști sunt de părere că, în aproximativ un deceniu, problema va deveni una cruntă. După ce s-au tras mai multe semnale de alarmă legate de dificultățile sistemului autohton de pensii, autoritățile au luat o decizie radicală, una care, în Franța, a scos zeci de mii de oameni în stradă și a generat unele dintre cele mai agresive proteste din ultimele decenii. A crescut vârsta de pensionare în România.
Cât a crescut vârsta de pensionare
Într-o manieră foarte discretă, aproape insesizabilă, anul 2023 a început cu o vârstă de pensionare mai mare și peste 50% din angajații aflați acum în câmpul muncii sunt vizați de măsura adoptată de Guvern. Este vorba de femeile din România. Toate persoanele de sex feminin nu se vor mai putea pensiona ca până la finalul lui 2022. Ca referință, vârsta tradițională de pensionare era de 61 de ani și 9 luni.
Noua vârstă de pensionare pentru femeile din România este de 62 de ani, începând cu ianuarie 2023. Creșterea va fi una treptată până când va ajunge la 65 de ani. Planul este ca, în 2030, să se mai adauge cel puțin un an la vârsta de pensionare, să se ajungă la 63 de ani. Din acel moment, creșterea va fi semnificativ mai bruscă, iar în 2035, femeile se vor pensiona la 65 de ani.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet pentru femei va fi de 32 de ani, în creștere de la 31 de ani și 9 luni în decembrie 2022. Un lucru este însă sigur, tendința este îngrijorătoare, iar perioada de care se vor bucura de pensionare românii, după ce au ieșit din câmpul muncii, va fi semnificativ mai mică.